1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koivu

Apumies auttaa arkiaskareissa

Pihatöitä, puiden pilkkomista ja pientä remonttia. Siinä listaa Kokkolan kaupungin palkkalistoilla työskentelevän Jani Henrikssonin päivittäisistä puuhista. Henriksson kiertää auttamassa yksin asuvia vanhuksia.

koivu
Apumies Jani Henriksson  kärrää halkoja pihalla

Toini Parhiala täyttää ensi vuonna 90 vuotta mutta asustelee edelleen yksin kotona. Talven koivuhalot varmistaa apumies. Pihalta kaadettiin sopivasti koivu talvella. Parhialan omakotitalossa takat ovat ahkerassa käytössä talvella.

- Joo kyllä ja hella varsinkin. Minulla on kakluunit ja uusi hella, jossa kiehautan tiskivedet ja kaikki.

Pihalla karttuu koivuhalkopino. Kokkolan kaupungin palkkaama apumies hakkaa uusia halkoja kottikärrykuormaan.

Jani Henriksson on tehnyt yhteistyötä vanhusten kanssa vuosikaudet vanhustentalon talonmiehenä. Nyt kiertävässä työssä aamun puhelintilaukset varmistavat, että haasteet ovat monipuolisia.

Toini Parhiala on enemmän kuin tyytyväinen.

- Voi, apu on niin monipuolista, että kaikkia en edes muista. Hän korjasi rukinkin, vaikka en enää edes kehrää. Kesällä hän leikkaa ruohon, nojatuolinikin hän ruuvasi kuntoon.

Apumies viipyy kussakin taloudessa pari tuntia kerralla. Ensimmäisenä toimintavuonna 2009 avun piirissä oli 120 taloutta. Tämän kevään aikana asiakkaita on ollut noin 70.

Kirvestä ja haravaa tarvitaan

- Kevät ollut haravointia, sitten alkaa nurmikon leikkuu, naputan tukikahvoja seiniin, talvella kolaan lunta, pilkon puitakin, Henriksson listaa. Hän myöntää, että päivän rupeamissa hiki lentää monesti.

Parhialalla on toki monipuolinen tukiverkko ympärillään. Kaupunki on antanut taksilaput ja lumisetelit. Sisko pirauttaa aamulla ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Naapuriapuakin riittää. Tytärkin on tarjonnut kotia Oulusta, mutta suuren kaupungin vilinä ei oikein houkuttele.

Seurustelun sakramenttia

Vanhustyössä apu kuorrutetaan kanssakäymisellä. Vanhaa ihmistä harmittaa jos auttajilla on liian kiire.

- Kyllä työn päätteeksi saatetaan kahvitella ja jutustella. Ensin pannaan kuntoon nykypäivän asiat ja sitten peruutetaan vanhusten nuoruuteen, sanoo Henriksson.

Toini Parhialan mukaan miehinen apu on kullanarvoista, muuten ei enää selviäisi. Sitten hän kapuaa aurinkoiselta pihamaalta sisälle. Apumies on luvannut tulla kiinnittämään kesäverhot ikkunoihin, ne itse kudotut.

Lue seuraavaksi