150 maan liput odottavat liputtajaa

Tampere-talon kellarissa sijaitseva varasto näyttää jättimäiseltä liinavaatekaapilta. Hyllyille on taiteltu yli 300 lippua. Aktiivisimmin käytössä ovat siniristiliput, mutta esimerkiksi elokuvantekijät vuokraavat myös jo kartalta kadonneiden maiden lippuja.

liputus
Lippuja varaston hyllyillä
Yle / Mari Siltanen

Tampere-talon kellarikerroksessa sijaitsevaan varastoon on siististi viikattu kolmisensataa lippua. Yli 150 maan kansallisliput ovat kaikki vuokrattavana.

Vieraiden maiden lipuista kysytyimpiä ovat Saksan ja Ranskan liput, kertoo lipuista vastaava talon turvallisuuspäällikkö Hannu Kaikkonen.

- Tampereen kaupunki vuokraa meiltä paljon myös länsinaapurin lippuja, koska Ruotsista käy usein virallisia vieraita. Meillä on isot pinot suosituimpien maiden lippuja, sillä tapahtumien aikaan liputetaan monessa paikassa yhtä aikaa.

Sirppi ja vasara kelpaavat filmiväelle

Ennen kaupungin ei tarvinnut vuokrata lippuja, sillä se omisti niistä suurimman osan. Sittemmin kaikki liput myytiin Tampere-taloon, josta niitä nyt vuokrataan.

Poikkiraidalliset liput ovat hankalimpia, ja ne saatetaan joskus erehdyksessä vetää salkoon väärin päin.

turvallisuuspäällikkö Hannu Kaikkonen

Hyllyiltä löytyy myös historian havinaa, jota kysellään vuokralle harvemmin.

- Meillä on esimerkiksi Hongkongin vanha lippu sekä ja kartalta kadonneiden Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan maiden lippuja. Elokuvaväki vuokraa niitä aina välillä rekvisiitaksi, Hannu Kaikkonen kertoo.

Olemassaolevien maiden liput eivät nekään kaikki pääse salkoon kovin usein.

- Etelä-Amerikan maiden liput eivät juuri varastosta liiku. Myöskään esimerkiksi Nepalin lippu ei ole kovin kysytty. Vähemmän haluttuja lippuja kysytään ehkä kerran vuodessa.

Tarkkana raitojen järjestyksen kanssa

Yksityisihmiset vuokraavat lippuja harvemmin. Pääasiallisesti lippuja lähtee liikelaitosten tarpeisiin. Usein liput päätyvät Tampere-talon omiin salkoihin, sillä konferenssikeskuksessa järjestetään paljon kansainvälisiä tapahtumia.

Silloin tällöin kaukaisen maan lippu saattaa päätyä salkoon nurin päin.

- Poikkiraidalliset liput ovat hankalimpia, ja ne saatetaan joskus erehdyksessä vetää salkoon väärin päin. Siitä tulee kyllä heti palautetta. Onneksi virheen huomaa yleensä heti kun tuuli alkaa käydä ja lippu liehua, Kaikkonen sanoo.

Lippu kestää pari pesua

Lippuvuokraamo huolehtii paitsi lippujen säilytyksestä, myös niiden kunnossapidosta. Eniten puuhaa aiheuttaa peseminen.

- Kaupunkiympäristössä liput likaantuvat nopeasti. Likaisella lipulla liputtaminen tai sen vuokraaminen olisi lipun häpäisyä. Joudumme usein ostamaan vanhojen lippujen tilalle uusia, sillä parin pesun jälkeen tahrat eivät enää lähde varsinkaan vaaleista lipuista.

Suutarin lapsella ei ole kenkiä, eikä Hannu Kaikkosella lipputankoa.

- Taloyhtiössä onneksi liputetaan normaalisti. Näin ammattilaisena tulee seurattua, että lippu on salossa oikein. Kenkäkauppias katselee ihmisten keskuudessa liikkuessaan kenkiä, minä seurailen lippuja.