1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuore ylioppilas: On helpompi lusia, kun on päämäärä

Tämän kevään ylioppilas saattaa viettää juhliaan myös kiven sisässä. Pelson vankilassa kymmenen vuoden tuomiota istuva mies haaveilee seuraavaksi yliopisto-opinnoista.

Ylioppilaslakki
Pelson vankilassa pitkää tuomiota istuva mies opiskeli peruskoulun ja lukion oppimäärän puolessatoista vuodessa. Seuraavaksi tavoitteekseen hän on nostanut yliopisto-opinnot.

Pelson vankilassa Vaalassa on kakkukahvien aika. Yksi vangeista selvitti peruskoulun ja lukion puolessatoista vuodessa. 

- Kun tuli kymmenen vuoden kakku, niin laskin, että nyt on aikaa opiskella. Se antaa sisältöä elämään ja helpompi on lusia, kun on jokin päämäärä. Ei voi jäädä odottamaan vain vapautumispäivää, vaan elämää on oltava tässä välissäkin, hän tiivistää.

Kun tuli kymmenen vuoden kakku, niin laskin, että nyt on aikaa opiskella. Se antaa sisältöä elämään ja helpompi on lusia, kun on jokin päämäärä.

Kevään ylioppilas Pelson vankilasta

Opiskelu järjestyi Oulun lääninvankilan kautta videoyhteyden avulla, loput on omalla vastuulla . Se tarkoittaa itsenäistä opiskelua ja kovaa työtä.  Sitä taitoa tarvitaan, sillä tähtäimessä ovat kieliopinnot Oulun yliopistossa.

- Olen ollut aina utelias elämälle ja tämä oli järkevintä mitä täällä voi tehdä.

Oppimishäiriöt yleisiä

Harvalta vangilta vastaava urakka onnistuu, sillä arviolta  80 prosentilla on jonkinasteinen oppimishäiriö. Kuusi prosenttia on vailla minkäänlaista päättötodistusta. Vaikka monilla opinhaluja olisikin, voi lukihäiriö koitua kompastuskiveksi.

Uusi ja kasvava ulkomaalaisten vankien määrä lisää opetuksen järjestäjien paineita  entisestään.

Opetushallituksen rahoittaman tuoreen tutkimuksen mukaan oppimisongelmia ei kuitenkaan vankilaopetuksessa tunnisteta eikä tuki ole riittävää.  Kevään ylioppilas on huomannut saman, vaikka asia ei olekaan omakohtainen. Hän toivookin, että vankien yksilölliset opin tien ongelmat otettaisiin nykyistä paremmin huomioon ja paneuduttaisiin niihin kunnolla. 

Koulutuksesta vastuulliset, muun muassa Opetushallitus ja valtakunnallinen erityisoppilaitos Luovi tunnistavat jo opiskelutuen puutteen. Ratkaisuja vasta etsitään, sillä kyseessä on hyvin haasteellinen opiskelijaryhmä.

Netti on ongelma vankiloissa

Tutkimuksessa nousi ajankohtaiseksi asiaksi myös vankiloiden verkko-opetus. Se on vielä alkutekijöissään ja kokeilun asteella. Helpointa on tietotekniikan käyttö olisi  avovankiloiden opetustyössä. Suljetuissa rangaistuslaitoksissa muun muassa tietoturvalliuuskysymyksiä ei ole vielä ratkaistu, sanoo Pelson vankilan apulaisjohtaja Ari Kauppinen.

- Suljetuissa vankiloissa mietitään vielä netin käyttöoikeuksia ja niiden valvontaa. Se olisi ratkaistava pikapuoliin, sillä kaikissa työtehtävissä ja ammateissa tarvitaan nettiä.  Se on perustaito, melkein kuin lukeminen, jota ilman ei nyky-yhteiskunnassa voi toimia, apulaisjohtaja Kauppinen painottaa.