Suomalaisprofessori tuomittiin vakoilusta Tanskassa

Professori Timo Kivimäki oli asetettu syytteeseen vieraan vallan tiedustelupalvelun  toiminnan edistämisestä Tanskassa.  Kyseessä on Tanskan rikoslain niin sanottu lievempi vakoilurikos, eikä syyttäjä ole väittänyt Kivimäen luovuttaneen salassa pidettävää aineistoa.

Kotimaa
Timo Kivimäki
Timo KivimäkiJens Astrup / Scanpix

Tanskassa venäläisvakoilijoiden avustamisesta syytetty tutkija Timo Kivimäki on tuomittu viiden kuukauden vankeuteen vieraan tiedustelupalvelun avustamisesta. Glostrupin käräjäoikeus ilmoitti tuomiosta iltapäivällä. Tuomion perustelut ovat salaisia.

Professori Timo Kivimäki oli asetettu syytteeseen vieraan vallan tiedustelupalvelun toiminnan edistämisestä Tanskassa. Kyseessä on Tanskan rikoslain niin sanottu lievempi vakoilurikos, eikä syyttäjä ole väittänyt Kivimäen luovuttaneen salassa pidettävää aineistoa. Hänen sanotaan kuitenkin avustaneen Venäjän Tanskassa toimineita agentteja.

Maksimirangaistus vieraan vallan tiedustelutoiminnan avustamisesta on kuusi vuotta vankeutta mutta, kun oikeudenkäynti alkoi runsaat kolme viikkoa sitten syyttäjä ilmoitti, että hän ei vaadi maksimirangaistusta..

Kööpenhaminan yliopistossa kansainvälisen politiikan professorina toiminut Kivimäki on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Kivimäki oli pettynyt tuomioon.

- Tämä on mielestäni hirveä tuomio. Ei sen takia, että kolme kuukautta tanskalaisessa vankilassa olisi elämänlopettava kokemus, mutta vääryydenmukaisuuden kokemus on melkoinen, sanoo Kivimäki.

Kivimäki ei ole vielä päättänyt, aikooko hän valittaa tuomiosta.

Hänen mielestään tuomiossa on taustalla vainoharhainen tiedustelupalvelun ajattelutapa, joka on kytkettynä sen rahoitusrakenteeseen: Mikäli ihmiset eivät usko, että maailma on täynnä terroristeja ja vakoojia, niin mitä tarvetta on tiedustelupalvelulle.

- Mielestäni tässä on tapahtunut hirveä vääryys, mutta toisaalta olen tässä asiassa hieman jäävi, hän sanoo.

Kivimäki on kertonut toimittaneensa venäläisille diplomaateille raportteja kansainvälisistä kysymyksistä. Lisäksi hän oli hankkinut joidenkin tutkijoiden yhteystietoja. Syyttäjä pyrki oikeudenkäynnissä todistamaan, että Kivimäki oli tiennyt tapaavansa venäläisagentteja eikä tavallisia diplomaatteja..

Kivimäen oikeudenkäynti on Tanskassa herättänyt huomiota erityisesti kansainvälisten asioiden kanssa työskennelleiden tutkijoiden parissa, koska syyte nostettiin, vaikka Kivimäki ei ollut luovuttanut salassa pidettävää aineistoa. Hän on ollut hyllytettynä professorin virastaan.