Ammattijärjestöt: Kaupunki säästää vääristä paikoista

Ammattijärjestöt kritisoivat ankarasti Tampereen kaupungin tuoreita säästösuunnitelmia. 22 miljoonan säästökuuri vie muun muassa sairaalapaikkoja, nostaa koululaisten  kerhomaksuja, leikkaa lukiokursseja sekä syö harrastustoimintaan myönnettävät avustukset.

Palkansaajajärjestöt ja ammattiliitot
Tyhjät opettajanpöytä ja pulpettirivi
Jälki-istuntoja ei koeta riittävänä kurinpitokeinona.YLE / Martti Juntunen

Opettajien ammattijärjestössä OAJ:ssa sekä terveydenhoidon ammattilaisten Tehyssä on luettu huolestuneina Tampereen kaupungin säästölistaa. Lista on valtuuston siunausta vaille valmis.

Sosiaali- ja terveyspuoli aiheuttavat suuria kuluja, joten säästötoimetkin ovat sillä sektorilla merkittäviä. Esimerkiksi Kaupin ja Rauhanniemen sekä Hatanpään puistosairaalassa vähennetään pitkäaikaisia hoitopaikkoja, ja henkilökunnan työtehtäviä muutetaan.

Tampereen Tehyssä ensimmäiset yt-neuvottelut ovat edessä jo ensi viikolla, sanoo pääluottamusmies Esa Kanerva.

- Työjärjestys muuttuu ihan totaalisesti. Lähdemme kuitenkin kokeilemaan uutta mallia ennakkoluulottomasti.

Opetuspuoli on ihmeissään

Kaikkia toimialoja velvoittavat säästötoimet aiheuttavat ihmetystä opetuspuolella, jossa rahat on saatu riittämään.

- Ihmetyttää, että säästövelvoitteita sälytetään nyt ikään kuin varmuuden vuoksi myös niille toimialoille, joilla ei välitöntä uhkaa ole, sanoo Tampereen opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Lankia.

Opetuspuolella säästöt kohdistuvat pääasiassa lukio- ja ammattiopetukseen. Esimerkiksi lukio-opetuksesta leikataan valinnaiskursseja ja ammattiopetuksen puolella lähiopetusta vähennetään.

Vaikka kaikki säästötoimet eivät kirjaimellisesti kohdistu koulutoimeen, moni asia heijastuu kuitenkin laajasti. Opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Lankia ottaa esimerkiksi lasten ja nuorten lautakunnan säästölistalle joutuneet perhetuen supistukset.

- Kouluissa joudutaan kyseisten oppilaiden kohdalla tukitoimiin, jotka eivät ole ilmaisia nekään. Kustannukset kiertyvät perusopetuksen puolelle jollakin muulla tavalla.

Tunneli nielee tärkeät rahat?

Ammattiliitoilta ei tässä tilanteessa löydy ymmärrystä sille, että kaupungin raha kuitenkin riittää rantatunnelliin.

Tehy Tampereen pääluottamusmies Esa Kanerva on kaupungin linjauksista käärmeissään.

- Nyt säästöt kohdistuvat erityisesti nuoriin tamperelaisiin, vanhuksiin sekä sairaala- ja sosiaalipalveluihin. Ainakin minulla on melko ristiriitainen olo.