Sairaanhoitopiirien johtajat eivät yllättyneet terveyspalvelu-uudistuksesta

Työnjakokysymykset ovat avoinna Etelä-Savossa. Sairaalat ja toimipaikat säilynevät ennallaan.

sosiaali- ja terveyshallinto
Mikkelin keskussairaalan käytävä
Yle Etelä-Savo

Hallituspuolueet ovat päättäneet tänään, että nykyiset sairaanhoitopiirit lakkautetaan. Jatkossa sairaanhoito jaetaan kahteen tasoon, kuntien järjestämään hoitoon ja eritysvastuualueisiin. Erityisvastuualueista vastaisivat nykyiset yliopistosairaala-alueet. Kuopion yliopistollisen keskussairaalan alueeseen kuuluvat Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Itä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirit. Alueella on noin 850 000 asukasta.

Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien johtajille uudistus ei tullut yllätyksenä.

- Tämä oli ennakoitavissa hallitusohjelmasta, koska siellä oli juuri tämän tapaisia linjanvetoja sairaanhoitopiirien osalta, Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Matti Nupponen sanoo.

- Jos ajatellaan Itä-Savon sairaanhoitopiirin kokoa ja väestöpohjaa, niin voisi olla ehkä perusteltua hyväksyä sekin, että se olisi saattanut olla muutenkin tiensä päässä. Sairaanhoitopiireillä on aika vahvat velvoitteet olleet ja hartiat on ohuet, linjaa Hemmo Pirhonen Itä-Savosta.

Sairaalat säilynevät

Etelä-Savon kahden sairaalan kohtaloon eivät johtajat usko sairaanhoitopiirien lakkautuksen vaikuttavan.

- Uskon, että sairaalat jatkavat toimintaa, mutta on tulevaisuuden asia minkälaisia työnjakoja sairaaloiden välille tulee. Sitä varmaan tullaan pohtimaan mitä missäkin alueella hoidetaan, Nupponen arvioi.

Itä-Suomessa muutoksen pohjana voisi toimia Itä-Suomen sairaanhoitopiirin valmistelutyö, siinä tapauksessa, että erikoisvastuualueella tarkoitetaan erikoissairaanhoitoa. Silloin valmistelutyötä päästään syventämään entisestään.

- ISERin hanke on itse asiassa samansuuntaisesti hakenut yhteisiä vahvuuksia, mitä piirien välillä pitäisi olla, Pirhonen sanoo.

Pirhonen korostaa terveyspalveluiden toimivuutta kokonaisuutena, vaikka sairaanhoitopiirit häviäisivätkin.

- Ketjun toimivuus pitää turvata, jotta alueen väestöä pystytään palvelemaan niin kuin edellytetään. Sitä taustaa vasten ajattelisin, että eteläsavolaiset tulevat saamaan palvelunsa, ehkä vähän muunneltuna, mutta nyt haetaan vahvempaa selkänojaa näille toiminnoille.