Vuosikymmenten työllä Suomen kärkeen

Kajaanin ammattikorkeakoulu juhli torstaina 20 vuotista taivaltaan valmistujaisjuhlien merkeissä. Pieni ammattikorkeakoulu on kahdessa vuosikymmenessä noussut maan merkittävimpien ammattikorkeakoulujen joukkoon.

ammattikorkeakoulut
Kajaanin ammattikorkeakoulun Taito 1 -rakennus
Yle / Paula Hiljanen
Valkoisia ruusuja ja harsokukkaa.

Koko ammattikorkeakoulusektoria on menneenä talvena kuritettu kovalla kädellä ja säästöpaineet tuleville vuosille ovat valtavat. Tänään murheista ei kuitenkaan ollut tietoakaan, kun sekä Kajaanin ammattikorkeakoulu että valmistuvat opiskelijat viettivät suurta juhlapäivää.

Matkailualalta valmistunut Mari Holmström oli yksi onnellisista todistuksen saajista.

- Ihan mahtavalta tuntuu. En vielä oikein edes käsitä sitä, että neljän vuoden uurastus on ohi. Aika erikoinen tunne, että nyt pitäisi ruveta jollekin. Saa nähdä mitä tästä tulee, silminnähden iloinen vastavalmistunut nauraa.

Tuore restonomi kertoo haaveilevansa muun muassa töistä ulkomailla. Yksi kriteeri Kajaanin ammattikorkeakoulun valintaan opiskelupaikaksi oli mahdollisuus ulkomaanvaihtoon.

Nyt on se aika, kun pitää nauttia, katsoa vähän nykyhetkestä taaksepäin, mutta samalla luoda katse tulevaisuuteen ja miettiä, miten maailmaa lähdetään parantamaan.

Turo Kilpeläinen

- Kajaanin ammattikorkeakoulussa on ollut tosi kiva opiskella. Siellä ei ole hirveästi oppilaita vaan yhteisö on kiva ja pieni, ja ryhmähenki on hyvä. Ihmiset ja opettajat ovat mukavia, Holmström luettelee.

Aseman säilyttäminen haasteena

Talouselämä-lehti rankkasi Kajaanin ammattikorkeakoulun viime vuonna Suomen parhaaksi ammattikorkeakouluksi. Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkaleikkurista Kajaanissa selvittiin vähin vaurioin. Lisäksi kevään yhteishaussa Kajaanin ammattikorkeakouluun haki ennätysmäärä opiskelijoita.

Pieni ammattikorkeakoulu on niittänyt hyvää mainetta. Yksi tulevaisuuden suurimpia haasteita lieneekin, miten säilyttää saavutettu asema. Rehtori Turo Kilpeläisen mukaan Kajaanissa on vahva usko omaan tekemiseen.

- Moni sanoo, että huipulta on helppo tulla alas. Me olemme kuitenkin pitkäjänteisesti kehittäneet toimintaamme, eikä missään nimessä voi ajatella, että voisimme jäädä paikoilleen makaamaan. Me luotamme siihen, että tekemällä niitä asioita, joita olemme itsellemme, ministeriölle, ylläpitäjälle ja alueelle luvanneet, me pärjäämme ja pääsemme pitkälle, sanoo Kilpeläinen.

Kilpeläisen mukaan yksi Kajaanin etu on koko, sillä pienessä ammattikorkeakoulussa pystyy helposti tekemään asioita, jotka eivät välttämättä suuremmissa ammattikorkeakouluissa ole automaattisesti mahdollisia.

Vastavalmistuneita Kilpeläinen muistuttaa siitä, että nyt on aika juhlia.

- Nyt on se aika, kun pitää nauttia, katsoa vähän nykyhetkestä taaksepäin, mutta samalla luoda katse tulevaisuuteen ja miettiä, miten maailmaa lähdetään parantamaan.