1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Pelkkä todistus ei työllistä

Kenellä on varaa opiskella kesäisin? Näin kysyy moni Suoran linjan keskustelija. Ajatus korkeakoulujen kesälukukaudesta ei herätä pelkkiä innonkiljahduksia. Sekä kesäopiskelun kannattajat että vastustajat uskovat, että jonkinlainen työkokemus on valmistuvalle opiskelijalle välttämätöntä.

Osallistu
Turun yliopiston luentosali
Yle

Nimimerkki pian valmistuva ei usko, että kesäopiskelu on taloudellisesti mahdollista.

"Jos pelkän opintotuen varassa elää, niin kyllä kesä on pakko käydä töissä, että on rahaa maksaa vuokrat talvellakin. Kesälukukauden laajamittainen käyttöönotto eriarvoistaisi opiskelijoita entisestään, kun mahdollisuus kesäopiskeluun olisi käytännössä vain hyvin toimeentulevilla."

Nimimerkki Yrittäjä ei usko, että nykyiset opettajaresurssit riittäisivät ympärivuotiseen opiskeluun.

"Isompi kysymys on se, että kuinka moni opettaja haluaa opettaa kesällä ja onko korkeakouluilla varaa palkata lisää opettajia kun nykyiset eivät kuitenkaan sitä kesätyötä halua? Opiskelijoilla ei ole varaa opiskella kesällä, mutta jos kesätöitä ei saa, on kesäopiskelu paras vaihtoehto."

Opiskelujen ohessa hankittu työkokemus voi olla opiskelijan tulevassa elämässä jopa itse koulutusta tärkeämpää, näin uskoo nimimerkki Syyt ja seuraukset.

"Miksi aina vain jää käsittelemättä se ehdottomasti tärkein syy, miksi opinnot kestävät kauan? Työelämään ei pääse ilman työkokemusta. Työnantajat eivät anna hyvin suoritetuille opinnoille mitään arvoa, vaan aina tuijotetaan työkokemusta, aivan kuin opintomenestys sinänsä ei osoittaisi, että ihminen on terävä ja oppimiskykyinen. Eihän kukaan ole niin hullu, että ei käytä edes kesiä työntekoon ja jouduttaa valmistumista tyhjän päälle."

Kesäopinnoissa nähdään myös mahdollisuuksia. Monen opiskelijan elämää ne voisivat joustavoittaa. Näin pohtii nimimerkki Suvi, HYY.

"Kesäopinnot ovat monessa mielessä tärkeitä, tarpeellisia ja järkeviä. Kesälukukaudella voidaan lisätä joustoa kurssien ja opintopisteiden suorittamiseen. Suurimman osan opiskelijoista on välttämätöntä olla töissä myös lukukausien aikana, joten monipuolisin aikatauluin järjestetty opetus ja muut joustavat suoritusmuodot lisäävät opintosuorituksien määrää ja nopeuttavat valmistumista."

Nimimerkki Insinööriopiskelija ratkaisisi työkokemusongelman parantamalla opintoihin liittyviä harjoittelujaksoja.

"Ammattikouluttamattomilta 3. asteen päiväopiskelijoilta pitäisi kieltää töiden teko kokonaan, varsinkin oman alan ulkopuoliset työt. 12kk täyttä opiskelua vaan. Tietysti järjestetään joistakin kuukausista työharjoittelujaksoja, jotta voi sitä omaa alaa käydä harjoittelemassa, jotta pääsee töihin valmistumisen jälkeenkin."

Lue seuraavaksi