Lasimuseossa esillä kokeneita muotoilijoita ja nuoria lupauksia

Suomen Lasimuseo Riihimäellä lähtee kesään kahden uuden näyttelyn voimin. Tarjolla on raikasta muotoilua viime vuosilta ja aistien innoittamaa taidelasia.

Kotimaa
Ristomatti Ratia Suomen lasimuseossa
Ristomatti Ratia kertoo kirjan sivuilla äidistään Armi Ratiasta.Tiina Kokko / Yle

Nykyisin yhä harvempi muotoilija on erikoistunut yksinomaan tiettyyn materiaaliin. Tätä tosiasiaa hyödyntää Suomen Lasimuseon Lasia ja muuta -näyttely. Mukana on usean muotoilijan lasitöitä, mutta myös muuta tuotantoa.

Lasia ja muuta keskittyy teolliseen sarjatuotantoon, joten nähtävillä on myös tuttuja esineitä.

Yksi näyttelyn kokeneista muotoilijoista on Ristomatti Ratia, joka tunnetaan muun muassa laukuistaan ja huonekaluistaan. Lasia Ratia kuvailee henkilökohtaiseksi materiaaliksi.

- Olen aina pitänyt siitä sisustuselementtinä. Lasi on minulle taidemuoto. Siinä yhtyvät kauniisti väri, muoto ja valon taittuminen. Lasista tulee upeita esineitä.

Rajojen kokeilua

Riihimäkeläinen muotoilija, keraamikko, taiteilija Anni Paunila sanoo, että hänellä on läheinen suhde lasiin, koska hänen suvussaan lasintekijöitä on ollut yhdeksässä sukupolvessa. Ei siis ihme, että lasi kuuluu myös hänen materiaalivalintoihinsa.

Paunilan mukaan on selvää, että nykypäivänä muotoilija työskentelee monen materiaalin kanssa. Pelkkä lasiteollisuus ei työllistä lasimuotoilijoita.

- Toisaalta se on nykyajan ominaisuus, että ihmiset joustavammin ja helpommin kokeilevat rajojaan.

Marimekon ja Kalevala-korujen suunnittelijana tunnettu Marja Suna on kokeillut rajojaan useamman materiaalin parissa. Lasi on hänestä aina ollut mielenkiintoinen materiaali, joka on tuonut elämään paljon.

Suna kertoo, että hän on aina ollut kiinnostunut uusista aluevaltauksista, ja lasi on hänen töissään mukana jatkossakin.

Lasismin ensimmäinen näyttely

Lasimuseon kolmannessa kerroksessa avautuu kesäkuun ensimmäisenä päivänä - yhdessä lasia ja muuta -näyttelyn kanssa - Riihimäen nuorten studiolasitaiteilijoiden näyttely.

Lasi on minulle taidemuoto

Ristomatti Ratia

Lasismi-ryhmä on toiminut Riihimäellä reilu puolitoista vuotta entisissä lasinpuhaltajamestari Jaakko Liikasen studiotiloissa. Nyt kahdeksan henkilön Lasismi-ryhmä on koonnut ensimmäisen yhteisnäyttelynsä.

Näyttelyn teemana ovat aistit. Näyttely koostuu yhteisteoksesta ja jokaisen jäsenen omista taideteoksista.

Oma luovuus esille

Yksi Lasismi-ryhmän jäsenistä on viime jouluna lasinpuhaltajaksi valmistunut Toni Kokkila. Kokkila muistuttaa, että hän on ollut lasin kanssa tekemisissä vasta vähän aikaan, mutta haluaa kokeilla lasin kanssa nimenomaan rajojaan. Sitä mikä on mahdollista ja mikä ei.

- Varmasti saadaan näkyvyyttä ja kokemusta. Tämä on minullekin ensimmäinen näyttely, jossa olen. Olen oppinut ihan kaikkea, selvittää Kokkila näyttelyn merkitystä.

Lasinpuhaltaja Kimmo Reinikka on Lasismin tuorein jäsen. Myös hänelle näyttely tuo jotain uutta studiotöiden rinnalle.

- Tämä tuo esiin meidän omaa tekemistä. Kun tehdään asiakkaille pääasiassa töitä, niin näyttelyssä on juuri niitä, mitä me itse haluaisimme tehdä, Reinikka muotoilee.

- Voi käyttää sitä luovuuttaan eri tavalla kuin asiakastöissä, jatkaa Kokkila.

Lasia ja muuta -näyttely sekä "Lasismi" - Riihimäen studiotaiteilijat -näyttely avoinna Suomen lasimuseossa Riihimäellä 1.6. - 23.9.2012. Lisäksi lasimuseossa on nähtävillä Anu Penttisen Superposition-näyttely vielä kesäkuun ajan.