1. yle.fi
  2. Uutiset

Lohikäärme läiskähti Tyyneenmereen

Kaupallisen avaruusaluksen yhdeksänpäiväinen ensilento sujui odotetusti ja lasku oli onnistunut.

Ulkomaat
Avaruuskapseli Dragon.

Kaikkien aikojen ensimmäinen kaupallinen avaruusalus on pudonnut Tyyneenmereen. Dragon-kapseli läiskähti Tyyneenmereen Kalifornian rannikolle torstai-iltana Suomen aikaa.

Dragon eli lohikäärme irrottautui kansainvälisestä avaruusasemasta ISS:stä puolilta päivin. Kapseli leijui laskuvarjonsa varassa noin 900 kilometrin päähän Los Angelesista. Sitä oli vastassa kolme laivaa.

Viime perjantaina ISS:ään telakoitunut Dragon vei asemalle 500 kilon edestä ruokaa ja muuta tarpeellista. Palatessaan sillä oli hieman suurempi lasti ISS:n käytöstä poistettuja tarvikkeita sekä jonkin verran tieteellisiä näytteitä. Mitään erityisen arvokasta Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ei Dragoniin varmuuden vuoksi uskonut, koska kyseessä on vasta koelento.

SpaceX-yrityksen aluksesta kaavaillaan kaupallista avaruustaksia, joka hoitaisi Nasan rahti- ja henkilöliikenteen ISS:ään. Seuraava koelento on näillä näkymin syyskuussa, ja säännöllisiin lentoihin pyritään vuoteen 2015 mennessä. Myös toinen Nasan palkkaama kaupallinen yritys, Orbital Sciences, aikoo laukaista ensimmäisen aluksensa tänä vuonna.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi