1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi lepsuilee laittomien maahanmuuttajien palkkauksessa

EU huomautti asiasta jo viime syyskuussa, mutta Suomi ei ole toiminut asiassa unionin edellyttämällä tavalla.

EU:n komissio edellyttää Suomelta pikaisia toimia lainsäädännön muuttamiseksi niin, että laittomasti maahan saapuneiden siirtolaisten palkkaamisesta seuraa työnantajille EU-direktiivin mukainen rangaistus. Suomen ohella komissio on joutunut vaatimaan asiassa toimia myös Portugalilta ja Slovenialta.

Direktiivin tarkoitus on torjua laitonta maahanmuuttoa ja myös suojella siirtolaisia, joita työnantajat usein käyttävät hyväksi maksamalla alipalkkoja surkeissa oloissa tehdyistä töistä.

Direktiivi kieltää EU:n ulkopuolelta tulleiden laittomien siirtolaisten palkkaamisen. Ennen palkkaamista työnantajan on otettava selvää, onko henkilöllä oikeus oleskella EU:ssa ja otettava yhteys viranomaisiin, jos työnhakija on maassa laittomasti.

Direktiivinmukainen rangaistus työnantajalle on vähintään sakkoa. Kovemmatkin rangaistukset ovat mahdollisia esimerkiksi tapauksissa, joissa on kysymys lasten tai suuren joukon laittomasta palkkaamisesta. Direktiivi koskee myös työnantajina toimivia yksityishenkilöitä.

Jos työnantaja rikkoo direktiiviä, hänen on myös maksettava työntekijän mahdolliset palkkasaatavat ja kustannukset, jotka aiheutuvat EU:n ulkopuolelta tulevan laittoman siirtolaisen palauttamisesta kotimaahansa.

Suomella on kaksi kuukautta aikaa antaa EU:lle selvitys toimista, joihin se on ryhtynyt direktiivin täysimääräiseksi toimeenpanemiseksi.