Hyppää sisältöön

Helsingin koulujen kasvisruokapäivä nostattaa tunteita

Helsingin päätös tarjota koululaisille kerran viikossa vain kasvisruokaa herättää kiivasta keskustelua. Kokoomuksen helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu uskoo, että kasvisruuan tarjoaminen lisää koulusta lintsaamista. Ravitsemusasiantuntija pitää pelkoja pirujen maalaamisena seinälle.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona aloitteen, että Helsingin kouluihin tulee viikottainen kasvisruokapäivä. Kaupunginvaltuutettu, maatalous- ja metsätieteiden maisteri Ulla-Maija Urho (kok.) uskoo, että kasvikset eivät maistu kaikille koululaisille.

- Kysymys on siitä, syödäänkö koulussa kunnon ruoka, vai mennäänkö kauppaan ostamaan tarjouspitko tai kääretorttu, Urho sanoi YLEn Aamu-tv:n keskustelussa.

- Minulle on tosi vaikea asia, että kun on saatu kouluruokailu hyvälle mallille, niin me tietyllä lailla ajettaisiin siihen tilanteeseen, että yhä harvempi käy ruokalassa.

Urho arvelee, että osa oppilaista ei enää palaa kouluun lainkaan, jos lounastauolla lähdetään kaupaan.

"Pirujen maalailua seinille"

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtaja Mikael Fogelholm ihmettelee pelkojen levittelyä.

- Ulla-Maija maalaa piruja seinille. Kokeilua ei ole vielä tehty, Fogelholm toppuutteli Aamu-tv:ssä.

- Ilmaisutaidon lukiossa tämä onnistuu hyvin, mutta jossain ammattikoulussa ja yläkoulussa ei, Urho jatkoi.

Lihan kulutus kasvanut

Fogelholm pitää kasvisruokapäivää hyvänä päätöksenä. Nuorten kasvisten saanti alittaa suositukset, mutta lihan kulutus on sen sijaan kasvanut, ja proteiinia saadaan yli tarpeen.

- Kasvisruokapäivä pakottaisi lapset tutustumaan kasvisruuan monipuolisuuteen. Johan lapsia pakotetaan kalaruokapäivinäkin olemaan valitsematta lihaa. Meillä on paljon ihmisiä, jotka eivät tule valitsemaan kasviksia, jos se on vain vaihtoehtoina, sanoo Fogelholm.

Fogelholm kiittelee, että kasvisruokapäivä tuo myös ekologisen ja eettisen keskustelun kouluun.

.
.