Napalm-tytöstä tuli Vietnamin sodan symboli

Pulitzerilla palkitun kuvan ottamisesta tulee kuluneeksi 40 vuotta. Siinä pikkutyttö juoksee tuskissaan napalmpommin aiheuttamassa sekasorrossa.

Kuva: Borja de la Lama / EPA

Vietnamin sodan kuuluisin valokuva otettiin 40 vuotta sitten. 21-vuotias valokuvaaja Nick Ut oli paikalla Trang Bangin kylässä, kun Yhdysvaltain tukemat Etelä-Vietnamin hävittäjät tekivät napalmhyökkäyksen.

Pommi sytytti tuleen yhdeksänvuotiaan Kim Puchin vaatteet. Hän repi ne pois päältään ja juoksi shokissa alasti veljensä perässä pitkin tietä, vangiten sotakuvaaja Utin huomion.

Hetki tallentui kameralle ja Ut ajoi tuntemattoman pikkutytön sairaalaan. Henkilökunta antoi hyvin vähän toivoa Phucin selviytymisestä, sillä melkein kolmasosa hänen kehostaan oli vereslihalla kolmannen asteen palovammoista.

Kun Nick Ut sai mustavalkoisen kuvansa kehitettyä, sen julkaisulle oli esteensä: uutistoimisto AP:lla oli tiukka kielto alastonkuville. Lopulta kuitenkin päädyttiin siihen, että kuvan uutisarvo oli ylitsepääsemätön.

8. kesäkuuta 1972 ikuistettu kuva voitti Pulitzer-palkinnon.

Vaikka kuvan tyttö on ikuisesti amerikkalaisille "napalm girl", Kim Phuc on tänä päivänä Kanadassa asuva kahden pojan äiti. Vuonna 1999 julkaistun kirjan sekä dokumenttifilmin jälkeen YK kutsui hänet hyväntahdonlähettilääksi.

Nykyisen Vietnamin alueella Ranskan Indokiinassa syntynyt, mutta myöhemmin amerikkalaistunut Nick Ut toimii edelleen valokuvaajana ja tekee uraa kuvaten Hollywoodin silmäätekeviä.