Pandemrixin Ruotsissa aiheuttamista narkolepsiatapauksista löytyi yhteys

Kaikki narkolepsiaan sairastuneet olivat saaneet rokotteensa tietyistä toimituseristä, kun taas suurin osa toimituksista ei näytä aiheuttaneen ainuttakaan tapausta.

Ulkomaat

Ruotsalaiset narkolepsiatapaukset näyttäisivät rajautuvan vain tiettyihin sikainfluenssarokotusten toimituseriin, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet. Rokote aiheutti narkolepsiaa yli 220 ruotsalaiselle. Kaikki tapaukset johtavat jälkensä 12 toimituserään, kun niitä oli kaikkiaan 35.

Lopuista Pandemrix-rokotteen lähetyksistä ei tunneta yhtään narkolepsiaan johtanutta tapausta.

Tutkimuksen on tehnyt Ruotsin narkolepsiayhdistys. Se jäljitti erät rokotepakkausten sarjanumeroista.

- Tätä tietoa ei voida jättää kokonaan pois, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Margareta Eriksson sanomalehti Göteborgs-Postenille.

Lehden mukaan lääkevirasto Läkemedelsverket väitti noin vuosi sitten, että yksittäisten rokote-erien ja narkolepsiatapausten välillä ei olisi yhteyttä. Suomessakaan vastaavaa yhteyttä ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan löytynyt.

- Meidän on saatava tietää, mitä tapahtui ja miksi he sairastuivat, Ruotsin narkolepsiayhdistyksen puheenjohtaja Margareta Eriksson sanoo.

Göteborgs-Postenin mukaan Läkemedelsverket pohtii nyt lähetyseräyhteyden tutkimista vielä kertaalleen uuden tiedon valossa.

Ruotsissa annettiin päälle puoli miljoonaa Pandemrix-rokotetta syksyn 2009 ja kevään 2010 aikana, laskee Ruotsin televisio SVT. Suomessa rokotteita annettiin lähes 2,8 miljoonaa, ja ilmoitettuja narkolepsiatapauksia on ollut 111. Myös Norjassa ja Ranskassa raportoitiin suhteettoman paljon lasten narkolepsiatapauksia rokotuskaudella.