1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäähdyttävä tekojärvi leviää pian Helsingin ydinkeskustan alle

Helsingin Energia on aloittanut kaukojäähdytysaltaan rakentamisen Helsingin keskustaan. Esplanadin puiston kohdalle yli 40 metrin syvyyteen sijoittuvasta altaasta tulee yli kaksi kertaa Pasilan tekoaltaan kokoinen.

Kotimaan uutiset
Pasilan tekoallas.
Pasilan tekoallas täytetään vedellä ensi syksynä.YLE

Parhaillaan keskustassa ovat meneillään altaan louhintatyöt, jotka voivat aiheuttaa ympäristössä jonkin verran tärinää ja melua.

Projektipäällikkö Atte Kallion mukaan hanke on mittava.

- Jäähdytysallas, eli maanalainen järvi, on 80 metriä pitkä, 40 metriä syvä ja 8 metriä leveä. Eli sinne tulee 25 miljoonaa litraa vettä, Kallio luettelee altaan strategisia mittoja.

Kysyntää kaukojäähdytykselle riittää

Pasilan jäähdytysallas otettiin käyttöön vajaa vuosi sitten. Kokemuksesta on ollut apua keskusta-altaan suunnittelussa.

- Eivät ne lasten leikkiä ikinä ole tällaiset isot miljoonaprojektit, että ihan tosissaan tässä saa suunnitella laitosta, mutta toki Pasilan kokemuksista on hyötyä ja saamme siitä paljon otettua mallia ja hyviä käytäntöjä, Kallio kertoo.

Allas jäähdytetään öisin ja päivisin jäähdytysenergiaa puolestaan puretaan. Altaan on määrä olla käyttökunnossa keväällä 2015.

- Asiakasmäärä kasvaa koko ajan. Se on hirveän hyvä, koska näin saamme kiinteistökohtaiset jäähdytyslaitteet pois katoilta ja tämmöistä ekotehokasta ja kaupunkikuvaa parantavaa kaukojäähdytystä otettua käyttöön enemmän ja enemmän, Kallio kuvailee.

Lue seuraavaksi