Tv-sarjojen jaksokohtaiset ikärajat aiheuttavat kysymyksiä

Kuvaohjelmalakia täsmennettiin vuoden vaihteessa ja samalla otettiin käyttöön ikäräjojen sisältösymbolit. Tv-sarjojen luokittelijat katsovat jokaisen jakson ennakkoon ja tekevät päätökset merkinnöistä. Palautetta on tullut muun muassa MTV3:n Salkkareiden ikärajoista.

media
Grafiikassa näkyvät vuoden 2012 alusta käyttöön otetut tv-ohjelmien ja elokuvien alussa näkyvät numerot sekä symbolit.
YLE Uutisgrafiikka

Valtion elokuvatarkastamo muuttui lain uudistuksen myötä Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukseksi eli Mekuksi alkuvuodesta. Meku toimii lain valvojana ja kouluttaa tv-kanavien henkilökuntaa luokittelijoiksi. Sarjoille annetaan ikä- ja sisältömerkinät jokaiselle jaksolle, ei koko sarjalle. Tästä syystä esimerkiksi MTV3:n Salatut elämät merkitään sisällöstä riippuen jaksokohtaisesti esimerkiksi sallittuna (S), sallittu yli 7-vuotiaille (7) tai sallittu yli 12-vuotiaille -merkeinnöillä.

- Tämä oli oikeansuuntainen uudistus. Neljällä sisältösymbolilla (väkivalta, seksi, ahdistus ja päihteiden käyttö) määrätään elokuvalle, sarjan jaksolle tai pelille ikäraja, kertoo Mekun johtaja Leo Pekkala.

Kiroilua ei huomioida ikärajoissa mitenkään. Ärräpäitä saattaa kuulua siis myös ohjelmissa, joilla on sallittu kaikenikäisille -merkintä.

- Korostan vielä, että jos jakso on merkitty 7:llä, niin se ei välttämättä ole ikäryhmälle sopivaa. Merkintöjen laadinnassa käytetään tutkimuksia, joista voidaan päätellä minkä tyyppiset asiat voivat olla ikäryhmälle haitallisia. Mielestäni suurin vastuu lasten tv:n katselusta on vanhemmilla.

Palautetta on tullut

Vanhemmat ovat olleet hämillään Salattujen elämien rankastakin sisällöstä. On käytetty huumeita, haudattu elävältä ja muutenkin on ollut kieroja juonen käänteitä. Hämmästystä on herättänyt Salattujen elämien sallittu-merkinnät, joista on tullut myös paljon palautetta.

- Olemme tarkastaneet, ja siellä on välillä ollut sallittuja jaksoja ja välillä on sallittu yli 12-vuotiaille merkinnät, eikä huomautettavaa ole ollut.

Korostan vielä, että jos jakso on merkitty 7:llä, niin se ei välttämättä ole ikäryhmälle sopivaa.

Leo Pekkala

- Luokitukset tekevät meidän kouluttamat luokittelijat, jotka ovat yleesä mediayhtiöiden omaa väkeä ja he tekevät töitä itsenäisesti. Me valvomme, että lakia noudatetaan, kertoo Pekkala.

Kuvaohjelmista voi antaa palauttetta Mekun nettisivujen kautta tai osoitteessa ikarajat.fi (siirryt toiseen palveluun).