Hyppää sisältöön

Kummelit: Hahmomme olivat siloteltuja tosielämään verrattuna

Suomalaisiin iskenyt koomikkoryhmä kertoo, että hahmot syntyivät suoraan Tampereen kaduilta. Koomikkoryhmä viettää 21-taiteilijavuotisjuhlallisuuksia.

Kuva: Yle

YleXPop (siirryt toiseen palveluun) valtaa lauantaina Tampereen Keskustorin, joten YleX Aamu päätti ottaa perjantaina haltuunsa Tampereen lähetysstudion. Vieraaksi studioon saapuivat Tampereelle oman leimansa antaneet Kummeli-tekijät.

Suomen tv-historian menestyneimpiin sarjoihin lukeutuvaa Kummelia tehtiin kuusi tuotantokautta, johon mahtui myös neljä täyspitkää elokuvaa, useampi cd-levy ja DVD-boksi. Sarjan tekijät Heikki Silvennoinen ja Timo Kahilainen suhtautuvat tehdyn materiaalin määrään huumorilla.

- Me siivottiin juuri meidän vanha toimisto, ja kyllähän sieltä kaatopaikalle lähti monenmoista tavaraa. Muutama kuva jäi. Eikä se DVD-boksi ole kuin sen viisi senttiä paksu, joten mahtuuhan se aika pieneen tilaan, kaksikko nauroi YleX Aamun haastattelussa.

Tv-sarja näki päivänvalonsa vuonna 1991. Kaikki sai alkunsa demojaksosta, joka poiki TV2:lta lisätilauksen.

- Päätettiin tehdä Kakkoselle sellainen demo, jossa oli Silvennoinen, Olli Keskinen ja Kahilainen. Saimme tehdä sitten muutaman ohjelman. Siitä se lähti. Me tehtiin varmaan 10 jaksoa vielä lisää, ennen kuin huippumenestys alkoi. 

Suursuosio tuli tekijöille yllättäen.

- Olimme jossain ravintolassa Tampereella ja yhtäkkiä huomattiin, että kaikki tuntee meidät. Se tapahtui vuoden sisällä pikku hiljaa. Nyt vietetään 21-vuotisjuhlia, Silvennoinen ja Kahilainen kertovat.

Kummeli muistetaan tuhansien ikimuistoisten hahmojen sketsisarjana. Osa näistä on kummunnut suoraan Tampereen kaduilta, mikä osaltaan varmasti kutkutti katsojien nauruhermoja.

- Totuus on se, että oikeassa elämässä on vielä kovempia hahmoja, aika siloteltuja nämä meidän hahmot olivat. Mutta on tässä aika paljon sitä, että ihmiset löytävät naapureistaan ja kaveripiiristään tällaisia hahmoja, joita me teimme, Silvennoinen arvelee.

Omaa suosikkihahmoa Kummeli-tekijöiltä kysellään säännöllisin väliajoin, eikä vastaus ole muuttunut vuosien varrella. Jokainen hahmo on ollut tekijöille rakas.

- Juttuhan siinä on se ydin, ei se hahmo tai kuka sen tekee. Tärkeintä on, että hahmo toimisi itse sketsin kanssa, Silvennoinen muistuttaa.