Perämeren veneilijöille hyvä arvosana veneilytaidoista

Kemin merivartiosto järjestää meripelastusharjoituksen kesän veneilykauden alkajaisiksi. Perämeren veneilijät saavat merimiestaidoistaan kevättodistukseen hyvän arvosanan: 8,5.

veneily
Vartioupseeri, yliluutnantti Janne Isometsä Kemin merivartioasemalta.
Yle / Riikka Rautiainen

Pohjoisimmalla Perämerellä liikkuu pääosin valveutuneita veneilijöitä. Vartioupseeri, yliluutnantti Janne Isometsä Kemin meripelastusasemalta antaa Kemi-Tornio alueen veneilijöille kouluarvosanan 8,5. Isometsän mukaan veneilijät liikkuvat merellä varovaisemmin kuin sisävesillä.

- Meri on semmoinen elementti, että siihen suhtaudutaan paljon vakavammin. Merellä on valvontaa enemmän ja useampia toimijoita kuin sisävesillä. Vaikuttaa myös siltä, että sisävesillä tapahtuu välillä enemmän hukkumisonnettomuuksia kuin merialueella, luonnehtii Isometsä.

Hänen mukaansa kouluarvosana 8,5 kuvaa parhaiten Kemi-Tornio merialuetta, mutta kertoo samalla, että vielä on jotain petrattavaakin.

- Pitäisi varustautua olosuhteiden mukaan, pitää pelastusliivit yllä veneessä eikä ottaa veneeseen liikaa matkustajia. Lisäksi on syytä noudattaa vesiliikenteen säädöksiä ja muistaa, että alkoholi ei kuulu veneilyyn, painottaa Isometsä.

Veneilykauteen verrytellen

Merivartiosto on joutunut Perämerellä on jo tänä kesänä pelastustehtäviin. Isometsän mukaan Torniosta Kalajoelle Keski-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella on pelastustehtäviä viikottain.

Pohjoisimmalla Perämerellä veneilykauteen lähdetään vanhoja taitoja verryttämällä, sillä Kemin merivartioasema järjestää perjantaina iltapäivällä meripelastusharjoituksen.

Kemin edustalla järjestettävän harjoituksen aiheena on venepalon sammuttaminen ja veden varaan joutuneiden ihmisten pelastaminen. Viranomaisen lisäksi harjoitukseen osallistuvat pelastuslaitos ja meripelastusseurat.