Vexi ja Topi, isä ja poika, mutta ei mestari ja oppipoika

Vexi ja Topi Salmi uskovat uuteen Irwiniin. Sellainen karismaattinen ja omaperäinen laulaja saattaa vielä löytyä. Yhteisestä alasta huolimatta isällä ja pojalla on ollut harvakseltaan yhteisiä hankkeita.

musiikki
Vexi ja Topi Salmi

Valkeakosken kesäteatterissa pyörivä Villit Vuodet -musikaali ja sen pohjalta tehty soundtrack toivat Vexi Salmen ja hänen poikansa Topi Salmen saman projektin äärelle pitkästä aikaa. Sinällään Vexillä on sivustakatsojan rooli tuotannossa, sillä julkaisun ja musikaalin kappaleet ovat käsikirjoittajan valitsemia kappaleita.

Musikaali kertoo Vexi Salmen elämästä. Siihen nivoutuu Vexin koko 3000 sanoituksen runollinen taivas. Isän ja pojan taipaleelta löytyy paljon muistoja, jotka vievät musiikkiin.

- Vexin eka kappale minkä muistan? Luulisin, että se liittyy euroviisuihin. Varmaan Pylly vasten pyllyä, pump pump ja Vesa-Matti Loirin Huilumies, pohtii Topi ensi kosketusta isänsä musiikkiin.

Vexin sanoittama Huilumies oli niin vahva kokemus 8-vuotiaalle pojalle, että nokkahuilutkin olivat hopeisia.

- Soitin ala-asteen hopeanvärisellä nokkahuilulla, Topi nauraa.

Vaikka isä ja poika eivät ole yhteisiä biisejä tehneetkään, on Vexillä pieni osuus Topin ensimmäisen sanoituksen äänitykseen. Vexi antoi Mä jeejätkä olin - kappaleen Aarno Ranisen sävellettäväksi.

- Se harmittaa, ettei sitä ole enää jäljellä. Raninen sävelsi ja äänitti sen. Sain sen C-kasetilla, jota ei enää missään ole. Ei ehkä ollut ihan niin rokki kuin ajattelin, mutta olihan se hieno.

Käytännön koulussa, mutta ei isän opissa

Nyt Vexi on rauhallisesti eläköityvä, edelleen kynäilevä sanoittaja. Poika on uppoutunut musiikkibisnekseen mm. levy-yhtiönsä Turenki Recordsin kautta. Hän on myös isänsä tapaan sanoittaja.

Topi on käynyt alan korkeakoulun kotona omassa olohuoneessa ja Vexin Levytuottajat -yhtiön tiloissa. Oppi-isäksi Vexi ei kuitenkaan pojalleen suostu.

- En halua olla mestaroija. Jokaisen joka tähän hommaan lähtee, täytyy tietää mitä tekee. Siinä pitää olla oma maku. Ei siitä tule mitään, jos joku sivusta ohjailee. Neuvon kyllä, jos kysytään, sanoo Vexi.

- Kun on lapsesta asti nähnyt, miten se homma käytännössä menee ja viettänyt iltapäiviä levy-yhtiössä, väkisin jotain toimintamalleja on tarttunut. Ei sitä voi kieltää, sanoo puolestaan Topi.

Isä ja poika työskentelivät kuitenkin samassa levy-yhtiössä vuodet 1991-1996. Topi on saanut viritellä omia juttujaan ja on siihen mahtunut jotain yhteisyökosiskelujakin.

- Minä olen kieltänyt ja hän on tehnyt. Ei meillä oikein mitään sellaista ole ollut, mitä isällä ja pojalla yleensä, tuumaa Vexi.

Topi yritti jättää musiikkibisneksen välillä, mutta palasi sitten jälkiä pitkin takaisin.

- Tuli vaan sitten ajatus, että jos ei yritä tätä juttua, niin jää sitten harmittamaan. Nyt näyttää hyvälle.

Turenki Records on julkaissut kymmenkunta levyä ja lisää on tulossa. Tätä kautta Vexikin on päässyt Topin bisneksiin, sanoittamalla mm. Kai Hyttisen On Joulu tullut Lappiin -levyn kappaleet.

Työnä sanojen suoltaminen

Topin kynästä on lähtenyt tasaiseen tahtiin lauluja vuodesta 1998 alkaen. Runosuoni kukkii isänsä tapaan.

- Runosuonesta ruostekukkasia, naurahtaa Vexi. Hän sanoo, ettei tiedä, mistä ne tulevat.

- Ammattisanoittajan pitää istua alas ja kirjoittaa. Ei siinä inspiraatiota voi odottaa, aika saattaa kulkea ohi.

Vexillä ei ole suhdetta omiin kappaleisiin, ei suosikkeja, eikä sellaisia joita hän haluaisi mainita.

- En edes muista niitä. Unohdan kappaleen heti, kun se on tehty.

Topi muistaa aika paljon. Ei hän kaikkia ole kuullut, tietenkään. Yhden suosikin Topi sylkäisee ulos.

- Maailma on kaunis! Se on sekä Irwinin ja Loirin levyttämä.

Irwiniä Topi ei koskaan nähnyt keikalla, vaikka se oli hänen isänsä elämässä suuri tekijä. Vuonna 1991, kun Topi tuli Vexin levy-yhtiöön, Irwin jo poistui näyttämöltä.

- Yhden kerran muistan, kun asuttiin Vuorimiehenkadulla. Vexi ja Irwin pelasivat backgammonia olohuoneessa.

Uusi Irwin

Topi tietää isänsä ja omien kokemusten kautta, ettei alalla ole helppoa. Mutta kun meno on geeneissä ja suonissa virtaa musiikintekijän veri, hittien etsintä on vääjäämätön kohtalo.

- Uskon, että tänään tehdään biisejä, jotka ovat 20 vuoden kuluttua nostalgisia biisejä. Iskelmä puolella suosio voi tulla heti, mutta arvostus saavutetaan ajan kanssa.

Vexi ei kovin perusta ylisanoista ja legendoista, joihin häntä ollaan nostamassa. Hän on nähnyt monet nousut ja laskut, niistä Irwinin ehkä kaikkein lähimpää. Euroviisut eivät kiinnosta, ne on nähty. Idolsit ovat muiden juttu, ei hänen eikä Topin. Vieläkö Topi löytäisi kansalle uuden Irwinin ja mistä se on tehty?

- Uskon, että se voisi tapahtua edelleen. Jos löytyisi artisti, joka on persoonallinen ja erilainen. Jotain joka poikkeaa massatarjonnasta, ei se sen kummempaa ole, Vexi sanoo.

- Sen pitää olla äärimmäisen karismaattinen henkilö. Sieltä se lähtee. Laulaa osaa moni, mutta kaikilla ei ole karismaa, sanoo Topi.

Isä ja poika tuntuvat tietävän, mistä nyt puhutaan.

- Huomenna laitetaan lehteen, että etsitään karismaattista henkilöä.