1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

THL tutkii jatkossa rattijuopumuksesta epäiltyjen verinäytteet

Keskusrikospoliisi kilpailutti rattijuopumuksiin liittyvät laboratoriopalvelut ensimmäisen kerran keväällä 2008. Sen jälkeen asiaa on käsitelty markkinaoikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Kotimaan uutiset

Neljä vuotta kestänyt kiista liikennejuopumusrikoksiin liittyvistä laboratoriopalveluista on päättynyt korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen. Oikeus linjasi, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL jatkaa rattijuopumuksesta epäiltyjen veren alkoholi- ja huumetutkimusten tekoa. Korkein hallinto-oikeus siis hylkäsi VITA Terveyspalvelut Oy:n valituksen.

Kiista laboratorioanalyyseistä sai alkunsa maaliskuussa 2008, kun VITA Terveyspalvelut Oy voitti Keskusrikospoliisin teettämän tarjouskilpailun laboratoriopalveluista. Ennen kilpailutusta THL oli hoitanut näytteiden analysoinnin.

Kesäkuussa 2009 markkinaoikeus kumosi Keskusrikospoliisin päätöksen ostaa palvelut VITA:lta. Hankintapäätöksen kumoaminen perustui muun muassa siihen, että voittanut tarjous ei markkinaoikeuden mukaan täyttänyt kaikkia vaatimuksia. Myös KRP:n tarjouspyynnön katsottiin olleen epäselvä tarjoajien soveltuvuusvaatimusten, hankinnan kohteen ja tarjousten vertailussa sovellettavan vertailuhinnan osalta.

Markkinaoikeuden päätös johti uuteen kilpailutukseen. Marraskuussa 2009 Keskusrikospoliisi kilpailutti laboratoriopalvelut viideksi vuodeksi. Palveluntarjoaksi valittiin THL, jolloin VITA teki asiasta valituksen. Markkinaoikeus hylkäsi valituksen syyskuussa 2010 ja nyt korkein hallinto-oikeus päätti kiistan hylkäämällä VITA:n valituksen.

VITA teki kantelun EU-komissiolle

VITA Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja ylilääkäri Jukka Hurme ei halunnut kommentoida KHO:n päätöstä Yle Uutisille. Hurme kuitenkin toteaa sähköpostitse, että asiassa on laajemmin kyse julkisoikeudellisen laitoksen osallistumisen vaikutuksista kilpailutukseen. Hurme nostaa esille julkisoikeudellisten laitosten verovapauden ja konkurssisuojan.

- Käyttämämme hankintalain asiantuntijan mukaan verovapaus ja konkurssisuoja on EU-oikeudessa katsottu kielletyksi valtiontueksi, Hurme kertoo.

Hurmeen mukaan VITA on tehnyt sääntöjenvastaista tukea koskevan kantelun EU-komissiolle marraskuussa 2010, eli pian markkinaoikeuden kielteisen päätöksen jälkeen. EU-komissio ei ole vielä antanut asiasta päätöstä.

Lue seuraavaksi