1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläisten rekkojen kunto on parantunut huikeasti

Poliisi on mitannut tämän viikon ajan raskaan kaluston jarrujen kuntoa Kuutostiellä. Verrattuna 15 vuoden takaiseen aikaan, etenkin venäläisten rekkojen kunto on parantunut. Osa kalustosta on jo paremmassa kunnossa kuin suomalaiset rekat.

Kotimaan uutiset
Jarrujen mittaus.
Yle Etelä-Karjala

Kuutostiellä Lappeenrannan ja Imatran välillä on tällä viikolla pysäytetty raskasta liikennettä jarrutarkastukseen. Poliisin mukaan etenkin venäläisen raskaan ajoneuvokaluston kunto on parantunut vuosien aikana.

- Tämän viikon aikana ei ole ollut juurikaan moitittavaa. Nuijamaan rajanylityspaikalla on käännytetty kolme rekkaa, jotka olivat heikossa kunnossa, kertoo ylikonstaapeli Pertti Karvonen.

15-20 vuotta sitten venäläisten rekkojen jarrut olivat todella huonossa kunnossa. Tuohon aikaan verrattuna, ero on todella suuri.

- Nyt kalusto on yhtä hyvässä kunnossa kuin suomalaistenkin. Osa jopa paremmassa, toteaa Karvonen.

Rekkojen kunto halutaan pitää hyvänä

Raskaiden ajoneuvoyhdistelmien tarkastuksia tehdään turvallisuuden vuoksi. Karvosen mukaan näin ei olla pelkän katsastuksen varassa, vaan kalustosta pidettäisiin huolta myös katsastuksien välillä. Tarkistettavista ajoneuvoyhdistelmistä 30-40 prosenttia on ulkomaisia, lähinnä venäläisiä, virolaisia ja puolalaisia rekkoja.

Kun rekka pysäytetään Kuutostien levikkeelle, kaksi katsastusmiestä hoitaa tarkastuksen. Auto ajetaan akseli kerrallaan jarrudynamometriin ja katsotaan miten jarrut toimivat.

- Jarrujen lisäksi tarkastetaan auton renkaat, ajovalot, alusta ja vetolaitteet. Poliisi tutkii myös ajopiirturin, eli noudatetaanko ajo- ja lepoaikoja, sanoo konstaapeli Karvonen.

Jarrudynamometri kiertää Suomea ja on Etelä-Karjalan alueella noin kolme kertaa vuodessa viikon ajan kerrallaan.

Lue seuraavaksi