Kaksoistutkinto kolmessa vuodessa - ja sitten duuniin

Helsingin Sanomien NYT-liitteen kansikuvajutun mukaan "Tulevaisuus on amisten". Lehden kirjoitus napsahti kohdalleen. Perjantaina amisten tulevaisuus oli nyt, kun sadat Pohjois-Karjalan ammattiopistossa Joensuussa opiskelleet saivat tutkintotodistukset käteensä.

Kuva: Yle / Jouki Väinämö

Aurinko hymyili siniseltä taivaalta perjantaina aamupäivällä Joensuussa, kun Carelia-salissa juhlittiin uusia ammattilaisia.

Pohjois-Karjalan ammattiopiston Joensuun palvelujen kevätjuhlassa jaettiin todistukset ja ruusut lähes 300 nuorelle. Lavalle nousi kauniita neitoja juhlamekoissaan ja salskeita nuorukaisia pikkutakeissaan.

2012: Tänään he ovat hetken kuninkaita ja kuningattaria. He voivat muuttaa mailmaa. Heistä tuli muun muassa parturi-kampaajia, kosmetologeja, merkonomeja, kokkeja, datanomeja,  lähihoitajia ja kotitalousyrittäjiä.

Työpaikka odottaa kylpylähotellissa

Liperiläisestä Petri Heikkisestä tuli aamulla matkailuvirkailija. Myöhemmin hän sai päähänsä valkolakin. Kahden tutkinnon suorittaminen kolmessa vuodessa oli rutistus.

- Tuntuu helpottuneelta. Ei tartte enää opiskella ja stressata, miten kirjoitukset meni. Valmistuneen on helppo hymyillä.

Petra Heikkinen suoritti ylioppilastutkinnon iltalukiossa. Ammattiopiston ja lukion kurssit piti jaksottaa eri viikoille, jotta paperit sai kolmessa vuodessa.

Valmistuneen on helppo hymyillä.

Petra Heikkinen

Heikkinen kuuluu niihin nuoriin ammattilaisiin, jotka eivät ehdi hengähtämään juhlahumun jälkeen. Ensi viikolla hän on jo töissä.

- Varkaudessa, kylpylähotelli Kuntoranta. Periaatteessa niin pitkään kuin tarvitsen töitä, minulla on siellä mahdollisuus työskennellä.  Sitten olisi tarkoitus suunnata Helsinkiin päin.

Me päästään suoraan työelämään, jos siltä tuntuu.

Petra Heikkinen

Mikä kiinnostaa matkailualassa?

- Varmasti ne asiakkaat. Pystyy olemaan asiakaspalvelutyössä. Ja jokainen päivä on erilainen, Petra Heikkinen vastaa.

Petra Heikkinen on samaa mieltä Nyt-liitteen väittämän kanssa.

- Jos on pelkkä lukio, siinä ei ole samanlaista pohjaa kuin ammatilla. Me päästään suoraan työelämään, jos siltä tuntuu. Lukiolaisten on pakko käydä jotain muuta koulutusta vielä.

Edessä haku ammattikorkeaan

Valmistuneiden puolesta Carelia-salin juhlassa puheen piti joensuulainen Anton Sutinen. Tuoreen merkonomin erikoisala on asiakas- ja myyntipalvelu. Sutinen suitsutti opiston laadukasta koulutusta ja runsasta työharjoittelua.

Meillä on laadukkaat opettajat ja laadukas hallinto.

Anton Sutinen

- Meidän työharjoittelut ovat erittäin laadukkaita. Ohjaajat koululla ja työpaikoilla antavat tukea tosi paljon opiskelijoille.

- Meillä on laadukkaat opettajat ja laadukas hallinto. Laatupalkintoja on tullut. Meitä opiskelijoita kuunnellaan, ja se näkyy erityisesti taitajissa. Meillä oli kolme kultamitalistia tänä vuonna. Ensi vuonna Taitajat on Joensuussa.

Juhlien jälkeen Anton Sutinen pyrkii jatkamaan opintojaan Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluun.

- Haluan että Pohjois-Karjala näkyy elinvoimaisena valmistuneiden lapsillekin. Haluan olla kehittämässä tätä maakuntaa.

Myös Anton Sutinen alleviivaa HS:n Nyt-liitteen sanoman.

- Kyllä amisten tulevaisuus on suuri, koska meillä on niin paljon ikääntyviä henkilöitä palvelualoilla ja tekniikassa ja niin edespäin. Minä toivon, että kaikki Suomen ammattiin opiskelijat ajattelisivat, että niiden työtä arvostetaan.