Hiilidioksidin talteenotto alkaa Meri-Porissa aikaisintaan vuonna 2015

Fortum ja Teollisuuden Voima ovat valinneet Siemens Energyn Meri-Porin voimalaitoksen hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiteknologian toimittajaksi. Hankkeen toteutuminen olisi todellinen jättipotti Porin seudulle.

Hiilidioksidin talteenotto ja varastonti (CCS)
Fortum voimalaitos Pori
Olli-Pekka Salli / Yle

Fortum ja TVO aikovat pyrkiä hankkeella mukaan EU:n demonstraatio-ohjelmaan. Arvion mukaan demonstraatio-ohjelman ensimmäisen vaiheen projektit valitaan vuonna 2011, ja lopulliset investointipäätökset tehdään vuosien 2011-2012 aikana.

Laitos on aikataulun mukaan käyttövalmis vuonna 2015. Ilman EU:n demonstraatio-ohjelmaan pääsyä laitos ei toteudu näillä aikatauluilla, sillä hankkeen kustannusarvio on satoja miljoonia euroja.

- Jos hanke toteutuu, sen työllistävä vaikutus on merkittävä. Alihankintaketjuineen talteenottolaitoksen rakentaminen toisi töitä noin 9 000 henkilötyövuoden edestä. Rakennustyömaalla työntekijöitä olisi parhaimmillaan noin 900, toteaa projektipäällikkö Mikko Iso-Tryykäri Fortumilta.

Yli miljoona tonnia hiilidioksidia talteen vuosittain

Niin kutsuttu CCS-demonstraatiolaitos on suunniteltu käsittelemään noin puolet laitoksen savukaasuista ja ottamaan talteen 90 % niiden sisältämästä hiilidioksidista. Tämä vähentää voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjä reilulla miljoonalla tonnilla vuodessa.

Meri-Porin laitos on yksi suurimmista tähän mennessä julkistetuista pesuritekniikkaa käyttävistä talteenottolaitoshankkeista Euroopassa. Siemensin talteenottotekniikka yhdistetään laivakuljetukseen ja geologiseen varastointiratkaisuun.

Lähteet: YLE Satakunta