Rakennusalalle lisää vetovoimaa

Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa käynnistyneessä kokeilussa rakennusalaa opiskeleville nuorille taataan kesätyöpaikka ja ohjattua työharjoittelua. Samalla nuoria kannustetaan saattamaan opinnot loppuun - se sitouttaa jäämään rakennusalalle pysyvästi.

Koulutus ja kasvatus
Vastavalmistunut rakennusmies Markus Korhonen
Markus Korhonen valmistui rakennusmieheksi kesäkuun 1. päivä ja tulevaisuuden työmahdollisuudet näyttävät valoisille.Yle / Toni Pitkänen

Savon ammatti- ja aikuisopistoston rakennuslinjalla kolme vuotta opiskellut Markus Korhonen on työskennellyt kerrostalotyömaalla Kuopion Saaristokaupungissa kevään ajan.

Hän on saanut tehdä työharjoittelussa ohjatusti monenlaisia rakennustöitä ja työ jatkuu nyt myös kesällä. Rakennusala on tuntunut 19-vuotiaasta Korhosesta omalta jo pitkään.

- Olen tykännyt tehdä pienestä pitäen kaikkea itse. Tuntui luontevalta lähteä opiskelemaan rakennusalaa, hän sanoo.

Ongelmana suuri vaihtuvuus

Rakennusalan ongelma on ollut suuri vaihtuvuus. Alan opiskelijoista vain 60-70 prosenttia valmistuu ja heistäkin alle puolet päätyy lopulta alan töihin.

Voi olla, että motivaatio ei riitä opiskeluun ja ei jakseta herätä aamulla kouluun.

Markus Korhonen

- Voi olla, että motivaatio ei riitä opiskeluun ja ei jakseta herätä aamulla kouluun.

Pyry Turunen on Markus Korhosen tavoin motivoitunut rakennusalan opiskelija. Pyry aikoo tänä keväänä loppuun saamansa kaksoistutkinnon ohessa jatkaa alan opiskelua.

- Rakennusmestariksi tai rakennusinsinööriksi ajattelin vielä opiskella armeijan jälkeen.

Pyry ja Markus olivat molemmat vielä perjantaina aamulla töissä rakennuksella, iltapäivällä he saivat todistuksen Savon ammatti- ja aikuisopiston kevätjuhlassa.

Yhteistyöllä houkuttavuutta

Savon ammatti- ja aikuisopisto ja Pohjois-Karjalan ammattiopisto ovat mukana rakennusalan vetovoimaa lisäävässä projektissa. Siinä taataan nuorille opiskelijoille rakennusteollisuuden myötävaikutuksella ohjattua harjoittelua kiinteänä osana opiskelua.

Yleensä myös kesätyöpaikka järjestyy ja opettaja ohjaa harjoittelua myös kesän aikana, vaikka muuten koulut ovatkin kesälomalla. Tavoiteena on saada sitoutettua nuoret rakennusalalle pysyvästi.

Yrityksiä on mukana nyt parikymmentä. Kolmivuotisesta hankkeesta on nyt takana reilut puoli vuotta.

"On pystytty tarjoamaan työmahdollisuuksia"

Savon ammatti- ja aikuisopiston rehtori Juha Kauppinen on tyytyväinen projektin antiin.

- On pystytty tarjoamaan opiskelijoille positiivista henkeä ja työmahdollisuuksia. Ei ajatella pelkästään syrjäytyneitä vaan niitä jotka haluavat opiskelussa vähän enemmän.

- Toisaalta rakennusliikkeiden kannalta on hyvä, että ne saavat työvoimaa, joka on jo tottunut työskentelemään niiden työmailla.

Taloteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Veikko Matikaisella on myös hymy herkässä.

- Hanke on lähtenyt erinomaisesti liikkeelle, tulemme saaman hienoja tuloksia. Kyse on kaiken kaikkiaan siitä, että yritykset ja opiskelijat sitoutuvat koulun aikana tiiviimpään yhteistyöhön.

Matikainen korostaa, että näin toimien yritykset myös näkevät konkreettisesti, millaisia rakennusalan ammattilaisia koulusta on valmistumassa.

- Mielelläänhän ne sitten töihin ottavat ja sitä kautta valmistuminen varmistuu, kun työpaikka on tulossa.