1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salmonellamulta vedettiin markkinoilta

Lahdessa ja Joensuussa toukokuussa myydystä Kekkilän irtomullasta on löydetty salmonellaa. Kyseiset multa-erät on vedetty markkinoilta.

Salmonellabakteerin saastuttamaa Kekkilän irtomultaa myytiin multa-asemalla Lahden Kujalassa 8.-29. ja Joensuussa 7.-21. toukokuuta. Saastuneet multaerät on vedetty pois myynnistä.

Multaerissä on käytetty kierrätettyä, kompostipohjaista maa-ainesta. Selvitysten mukaan löytynyt salmonellatyyppi on todennäköisesti kompostiperäinen.

Kekkilän tiedotteen mukaan multaa ei tarvitse vaihtaa, jos sitä ei käytetä sellaisenaan syötävien kasvien viljelyyn. Multa ei ole bakteerin tavanomainen kasvualusta eikä salmonella siirry mullasta vihanneksiin tai juureksiin. Ihminen ei saa salmonellatartuntaa, ellei multaa joudu suuhun, Kekkilä korostaa tiedotteessaan.

Salmonellan sisältämä multa oli laskettu myyntiin ennen kuin siitä bakteerien varalta otetut näytetulokset valmistuivat.

- Nyt löytyneet salmonellabakteerin sisältämät multaerät oli virheellisesti laskettu myyntiin ennen näytetulosten lopullisesta analysointia ja siitä johtuen niistä oli ehditty myydä multaa asiakkaille, Kekkilän toimitusjohtaja Petri Alava sanoo tiedotteessa.

Yritys aikoo jatkossa laskea multaerät markkinoille vasta sitten, kun ne on varmistettu turvallisiksi käyttää.