Britit hullaantuivat Elisabetin timanttijuhlista

Liput liehuvat ja torvet soivat, kun kuningatar Elisabet II:n 60-vuotista valtaa juhlitaan ympäri Britanniaa neljän päivän ajan.

Ulkomaat
Elisabetin 60-vuotista valtakautta juhlistava lippu.
AFP / Lehtikuva

Britanniassa alkavat viikonloppuna pitkät 60-vuotis- eli timanttijuhlat kuningatar Elisabet II:n valtakauden kunniaksi. Tapaus on vallan poikkeuksellinen Britannian historiassa: monarkeista vain kuningatar Viktoria on hallinnut yhtä pitkään. Ohjelmassa on muun muassa tuhannen aluksen kulkue Thamesjoella ja tähtikonsertti Buckinghamin palatsin edessä.

Vaikka kuningashuone onkin herättänyt viime vuosikymmeninä briteissä ristiriitaisia tunteita, he näyttävät heittäytyvän juhlatunnelmaan täysin rinnoin. Niin voi päätellä ainakin Britannian Union Jack -lippujen ja muiden puna-sini-valkoisten koristeiden menekistä. Jopa juhlaväreillä maalatut puutarhatontut ovat menneet kuumille kiville, kaupoista kerrotaan.

Virallinen juhlinta käynnistyy lauantaina osuvasti tapahtumalla, joka on epäilemättä yksi kuningattaren omista suosikeista. Kuningashuoneesta perillä olevat lähteet tietävät kertoa, että laukkakilpailu Epsom Derby on yksi hevosia rakastavan ja 86-vuotiaanakin edelleen ratsastavan kuningattaren vuoden kohokohdista - vaikka se onkin ainoa Britannian merkittävistä hevoskisoista, jossa hänen omat hevosensa eivät ole koskaan voittaneet.

Onnekkaimmat skoolaavat samppanjalla palatsin puutarhassa

Sunnuntaina Elisabet ja hänen perheensä istuvat mukana kulkueessa, kun höyrylaivat, hinaajat, moottoriveneet ja historialliset paatit Britanniasta ja Kansanyhteisön maista seilaavat Thamesia pitkin. Runsaan kymmenen kilometrin reitille jokivarteen odotetaan miljoonaa katselijaa.

Siisteyteen kuningattaren vuoksi kehottava juliste katukuvassa.
AFP / Lehtikuva

Sunnuntai on myös kansalaisten katujuhlapäivä, jolloin brittien ympäri maan odotetaan järjestävän juhlalounaita ystävilleen ja naapureilleen. Sitäkin juhlavampaa on niillä 12 000 ihmisellä, joita on onnistanut arvonnassa: he pääsevät maanantaina Michelin-kokin kehittelemälle samppanjapiknikille Buckinghamin palatsin puutarhaan.

Palatsin etupihalla puolestaan kajahtaa maanantaina konsertti, jossa esiintyvät muun muassa Paul McCartney, Kylie Minogue ja kiinalainen pianovirtuoosi Lang Lang.

Tiistai alkaa kuningasperheen ja kutsuvieraiden juhlajumalanpalveluksella St. Paulin katedraalissa ja jatkuu juhlavastaanotolla sekä parlamenttitalossa järjestetyllä lounaalla. Kansalaisille Elisabet näyttäytyy jälleen lounaan jälkeen, kun hän palaa suuressa kulkueessa Buckinghamin palatsiin ja vilkuttaa päätteeksi sen parvekkeelta alamaisilleen kuninkaallisten ilmavoimien hävittäjien jylistäessä palatsin yli.

Lähteet: Reuters, AP, AFP