Sudanilaisnainen tuomittiin kivitettäväksi aviorikoksesta

Lähes 30 afrikkalaista ihmisoikeusjärjestöä vaatii yhteisessä kirjeessään, että tuomio kumotaan ja nainen vapautetaan.

Ulkomaat

Sudanissa nuori nainen on tuomittu kuolemaan kivittämällä aviorikoksen vuoksi, kertovat ihmisoikeusjärjestöt. Sekä afrikkalaiset että läntiset ihmisoikeusjärjestöt vetoavat Sudaniin, jotta tuomio kumottaisiin.

Lähes 30 afrikkalaista ihmisoikeusjärjestöä tuomitsee yhteisessä kirjeessään kivitystuomion. Järjestöt vaativat Sudania kumoamaan tuomion ja vapauttamaan naisen. Myös ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International vaativat kumoamaan tuomion, joka on ihmisoikeusnormien vastainen.

Tuomittu nainen on pääkaupungin Khartumin vankilassa yhdessä nelikuukautisen vauvansa kanssa. Nainen on Amnesty Internationalin mukaan 20-vuotias, Human Rights Watchin mukaan alle 18-vuotias.

Afrikkalaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukan nainen kiisti aluksi syytteet, mutta myönsi syyllisyytensä jouduttuaan veljensä pahoinpitelemäksi.

Human Rights Watch ja Amnesty kertovat samaa ja sanoo, ettei naisella ollut asianajajaa eikä tulkkia, vaikkei Sudanin virallinen kieli arabia ole hänen äidinkielensä.

Human Rights Watchin mukaan Sudanissa on tuomittu viime vuosina useita naisia kuolemaan kivittämällä, mutta vetoomustuomioistuimet ovat kumonneet tuomiot. Enemmistö aviorikossyytteistä ja kivitystuomioista on annettu naisille, mikä järjestön mukaan osoittaa, että aviorikoksia koskevaa lakia sovelletaan epätasa-arvoisesti.

Järjestön mukaan kivitysrangaistuksen sallii seitsemän maata. Ihmisoikeusjärjestöt vaativat luopumaan rangaistusmuodosta, koska se rikkoo ihmisoikeusnormeja, muun muassa kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kieltoa.

Lähteet: AP, AFP