Hyppää sisältöön

Parikymmentä kilpailee sisäministeriön kansliapäällikkyydestä

Kisaan on ilmoittautunut useita korkeita viranhaltijoita. Ykkösvirkamiehen paikka kiinnostaa muun muassa EU:n rajavalvontaviraston pääjohtajaa Ilkka Laitista, joka hävisi kisan presidentti Tarja Halosen suosikille Ritva Viljaselle vuonna 2008.

Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi siirtyneen Ritva Viljasen (sd.) entinen virka sisäministeriön kansliapäällikkönä on saanut hakijat liikkeelle. Ministeriön ykkösvirkamiehen paikkaa hakee 21 henkilöä.

Hakijoiden joukossa on kovia nimiä sisäministeriön hallinnonalalta. Kansliapäällikkyyttä hakevat muun muassa sisäministeriön poliisiosaston johtaja Kauko Aaltomaa ja Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaa.

Paikkaa ovat hakeneet myös EU:n rajavalvontaviraston pääjohtaja Ilkka Laitinen, oikeusministeriön hallintojohtaja Olli Muttilainen, valtiovarainministeriön ylijohtaja Päivi Nerg, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio ja Helsingin hallintokeskuksen johtaja Eila Ratasvuori.

Hakijoiden joukossa on ainakin yksi sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) puoluetoveri, China Tekwayn varatoimitusjohtaja Timo Kiviaho. Hän pyrki myös eduskuntaan kristillisdemokraatien listalta Uudenmaan vaalipiiristä vuonna 2007.

Ritva Viljasen valinta kansliapäälliköksi oli riitaisa vuonna 2008. Silloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen käveli sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) yli ja nimitti Viljasen. Holmlundin suosikki oli Ilkka Laitinen, joka yrittää nyt virkaan toista kertaa.

Esityksen uudesta kansliapäälliköstä tekee sisäministeri Räsänen. Tällä kertaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei voi kävellä nimitysasiassa ministerin yli. Maaliskuun alusta voimaan tulleen perustuslain muutoksen myötä presidentti ei enää nimitä ministeriöiden kansliapäälliköitä.

Valtioneuvosto nimittää uuden kansliapäällikön.

.
.