1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elyt ja avit taipuvat huonosti suomalaiseen suuhun

Vuodenvaihteessa syntyneet ELY-keskukset ja aluehallintovirastot eli AVIT ovat useimmille vielä täyttä hepreaa. Elyt ja avit eivät miellytä myöskään Kotimaisten kielten tutkimuskeskusta.

Kotimaan uutiset
YLE Tampere

Vuoden alussa sanastoomme pesiytyi kaksi uutta lyhennettä: ELY ja AVI. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ja aluehallintovirastot nielaisivat sisälleen mm. TE-keskukset ja lääninhallitukset. Vaikka uusiin keskuksiin on totuteltu jo parin kuukauden ajan, on moni kansalainen uusien nimikkeiden kanssa hämillään.

Niin ollaan Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessakin (Kotus).

- Tämä on harvinaisen sekava nimien ja nimitysten viidakko. Kielen asiantuntijat eivät olleet mukana tässä prosessissa ja se kyllä näkyy, toteaa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen johtaja, professori Pirkko Nuolijärvi.

Kotus otti kantaa prosessiin pyytämättä.

- Me totesimme lausunnossamme, että lääni-sana on varsin hyvä ja sen alla voisi uudistaa monenlaisia asioita.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen lausunnosta huolimatta läänit lakkasivat olemasta vuodenvaihteessa.

Jokaisella vaalikaudella pitää jättää puumerkki

Monet tutut ilmaisut ovat saaneet uudistuksen myötä aiempaa koukeroisemmat nimet. Esimerkiksi Hämeen työsuojelupiiri on nykyään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue.

- Kun puhutaan orwellilaisesta kielestä, niin tämä alkaa olla jo sen huippua, Nuolijärvi moittii.

Pirkko Nuolijärven mukaan asioita pitäisi katsoa viranomaisten ja organisaation sijasta palvelujen käyttäjän kannalta.

- Jos nyt sanon asian ihan suoraan, niin tuntuu siltä, että jokaisella vaalikaudella täytyy tehdä joku uudistus ja puumerkin pitää jäädä näkyviin. Näistä uudistuksista voi vain jäädä kovin vähän käteen.

"Ellyyn ja avviin"?

Lyhenteisiin totutaan lopulta. Kansaneläkelaitos on jo viralliselta nimeltään Kela ja Valtionrautatietkin vain VR. Lopulta ely ja avikin kai sovittuvat suomalaiseen suuhun.

- Voi olla, että leikkimielisyyden kautta aletaan ymmärtää näitä nimiä. Näen jo sieluni silmin, miten kansan suussa mennään "avviin". Ei silti sen selvempi nimi ole, vaikka siihen lopulta tottuukin, Nuolijärvi toteaa.

Hanke sai alkunsa vuonna 2007, kun aluehallinnon uudistamishanke käynnistyi. ALKU-uudistuksen tavoitteena oli muodostaa kansalais- ja asiakaslähtöisesti, tehokkaasti ja tuloksellisesti toimiva aluehallinto. Se, kuinka hyvin tavoitteissa onnistuttiin, on jokaisen pääteltävä ihan itse.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi

Lue seuraavaksi