1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Sungha Jung saa verkossa miljoonia kuuntelijoita

Pensseli-setä ei suinkaan ole ainoa Suomessa keikkaillut YouTube-tähti. 13-vuotias eteläkorealainen kitaransoiton ihmelapsi Sungha Jung päätti Suomen-kiertueensa keskiviikkona Kuopioon. YouTubessa pojan videoita on klikattu yli sata miljoonaa kertaa.

viihde
Nuori kitaravirtuoosi Sungha Jung
Kitaransoiton 13-vuotias ihmelapsi, eteläkorealainen Sungha Jung soittaa Stevie Wonderin kappaleen "Superstition".

Bon Jovin "Living on a prayeristä" se kaikki lähti. Suomalaisen klassisen kitaransoitonopettaja Tomi Paldaniuksen ja nyt 13-vuotiaan eteläkorealaisen Sungha Junin ystävyys.

- Tein kappaleesta fingerstyle-version ja joku ilmeisesti laittoi sen YouTubeen. Ensin hänen isänsä bongasi tämän biisin sieltä ja näytti pojalleen. Poika opetteli sitten muitakin kappaleitani netin kautta, Paldanius muistelee.

9-vuotiaana kitaransoiton aloittaneella Jungilla on ilmiömäinen kyky opetella kappaleita katselemalla muiden soittoa. Nuotteja ei tarvita. Hän on isänsä avustuksella ladannut YouTubeen noin 240 kappaletta erilaisia pop- ja rock-hittejä. Jungin videoita on klikattu netissä yli sata miljoonaa kertaa.

- Hän on ensimmäinen korealainen, joka on saanut noin paljon klikkauksia YouTubessa, pojan tulkki kertoo.

Ulkomuistista hän kertoo osaavansa soittaa nyt noin 40 biisiä. Tyylinä fingerstyle tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että soittaessa on vapaus tehdä mitä vain.

Ensimmäinen ulkomaan kiertue

- Menin tapaamaan häntä Etelä-Korean Souliin tammikuussa 2009, josta ystävyytemme alkoi, Paldanius kertoo.

Paldanius kutsui nuoren virtuoosin fingerstyle-kitarafestivaaleille Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin, missä Paldanius itse nykyään asuu. Sen jälkeen Paldanius sai vakuutettua pojan isän siitä, että nuori lahjakkuus pystyisi keikkailemaan maailmalla omalla nimellään. Nyt Jung perheineen on Suomessa viiden konsertin kiertueella, joka on samalla hänen ensimmäinen kiertueensa maailmalla.

- Hän on pärjännyt erittäin hienosti. Kiertueen aikana olemme iltaisin myös soittaneet "Living on prayeriä" yhdessä. Sen kautta olemme ystävystyneet ja sitä kautta hänet on nyt Suomeen saatu. Se on aika hieno juttu, Tomi Paldanius sanoo.

"Uskomaton kyky omaksua asioita"

Paldanius myös uskoo, että Sungha Jung todella on poikkeuksellinen lahjakkuus.

- Lapsineroja on ollut historiassa ennenkin. Aikoinaan ei ollut mahdollisuuksia löytää suurta yleisöä samalla tavalla kuin nykypäivänä esimerkiksi YouTuben avulla. Hänellä on uskomaton kyky omaksua asioita. Hän on kitaristi, joka soittaa juuri sellaista musiikkia, mistä hän itse pitää.

Suomen-kiertueen päättävällä Kuopion-keikalla Sung lupaa soittaa ainakin Stevie Wonderin "Superstitionin" sekä Extreme-yhtyeen balladin "More than wordsin". Mukana on myös pojan omia kappaleita.

Sungha Jung konsertoi Kuopiossa keskiviikkona.

Tulevaisuudesta pojalla on selkeä visio.

- Haluan soittaa ammatikseni kitaraa.

Lähteet: YLE Savo / Markku Malinen

Lue seuraavaksi