Mubarak tuomittiin elinkautiseen

Hosni Mubarakista tuli ensimmäinen oikeudessa tuomittu kansannousussa syrjäytetyistä arabijohtajista. Myös sisäministeri tuomittiin elinkautiseen. Sen sijaan Mubarakin pojat vapautettiin korruptiosyytteistä.

Kuva: AFP PHOTO / EGYPTIAN TV / Lehtikuva

Egyptissä oikeus on tuominnut syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin elinkautiseen vankeuteen. Hänet todettiin syylliseksi mielenosoittajien surmaamiseen kansannousun aikana.

Myös entinen sisäministeri Habib al-Adly tuomittiin elinkautiseen. Syyttäjä vaati Mubarakille ja Adlylle kuolemantuomiota. Sen sijaan kuusi entistä turvallisuuspäällikköä vapautettiin kaikista syytteistä.

Myös Mubarakin pojat Alaa ja Gamal vapautettiin korruptiosyytteistään. Syytetyt rikokset olivat tapahtuneet yli kymmenen vuotta sitten, joten ne olivat vanhentuneet. Syyttäjä oli vaatinut heille 15 vuoden vankeutta kummallekin. Poikia vastaan on nostettu kuitenkin uudet talousrikossyytteet, joten heidän osaltaan oikeudenkäynti jatkuu.

Mubarak todettiin myös syyttömäksi julkisten varojen väärinkäytöstä, sillä oikeuden mukaan syytetyt rikokset olivat vanhentuneet.

Mubarak valittaa tuomiosta

Asianajajan mukaan Mubarak aikoo valittaa tuomiostaan. Asianajaja sanoi, että tuomiossa on lukuisia lainopillisia muotovirheitä.

Elinkautinen vankeustuomio on Egyptin lain mukaan 25 vuotta. Mubarak siirrettiin heti tuomion lukemisen jälkeen Toran vankilaan Kairossa.

Turvallisuuslähteiden mukaan Mubarak kieltäytyi tulemasta ulos helikopterista, joka kuljetti häntä vankilaan. Mubarak vastusti itkien siirtymistä vankilaan, lähteet kertoivat useiden tiedotusvälineiden mukaan. Suostuttelu kesti lähteiden mukaan lähes tunnin.

Egyptin valtiollinen televisio kertoi Mubarakin saaneen sairauskohtauksen, minkä vuoksi häntä olisi jouduttu hoitamaan helikopterissa.

Mubarak vietiin vankilan sairaalaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta koko hänen pidätyksensä aikana, kun hänet on viety vankilaan.

Viime kuukaudet Mubarak on viettänyt kairolaisessa armeijan sairaalassa presidentinsviitissä. Häntä hoitavat lääkärit sanovat, että hän on heikko ja laihtunut, koska on kieltäytynyt syömästä. Lääkäreiden mukaan hän kärsii myös masennuksesta.

Aiemmin lääkärit ovat sanoneet hänen kärsivän sydänsairaudesta. Asianajaja on sanonut, että hänellä on vatsasyöpä.

Kahakat alkoivat heti

Kairossa oikeustalossa puhkesi väkivaltaisuuksia heti tuomionluvun jälkeen. Kansannousussa kuolleiden omaiset ja turvallisuusjoukot ottivat yhteen. Vanhemmat vaativat Mubarakille kuolemantuomiota.

Oikeustaloa ja sen ympäristöä vartioi tuhansia mellakkapoliiseja ja sotilaita. Satoja mielenosoittajia oli kokoontunut myös oikeustalon ulkopuolelle.

Väkivaltaisuudet jatkuivat myös oikeustalon ulkopuolella myöhemmin päivällä. Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajat heittivät mellakkapoliiseja kivillä.

Myös muualla Kairossa ihmiset osoittivat mielipahaansa siitä, että muun muassa turvallisuuspäälliköt todettiin syyttömiksi. Lisäksi annettuja tuomioita pidetään liian lievinä. Varsinkin sosiaalisessa mediassa ei oikeuden päätöksiä ymmärretty

Toisaalta muualla Kairossa juhlittiin sitä, että Mubarak ylipäänsä tuomittiin.

- Vanha valta on noussut täällä pinnalle niin voimakkaasti, että monet uskoivat, että Mubarak vapautettaisiin kokonaan syytteistään, sanoi Yle Uutisten toimittaja Aleksi Kalliomäki Kairosta.

Kalliomäki arvioi, että kansannousussa kuolleiden omaiset jatkavat mielenosoituksiaan.

Mubarak, 84, saapui oikeuteen helikopterilla, minkä jälkeen hänet siirrettiin paareilla kantaen sisälle oikeusrakennukseen. Oikeudessa hän istui häkissä mustat aurinkolasit kasvoillaan. Mubarakin pojat olivat toisessa häkissä, ja heidän kasvoillaan näkyi hermostumisen merkkejä ennen tuomion lukemista.

Egyptin kansannousussa kuoli noin 850 ihmistä.