Annan varoitti avoimesta sodasta Syyriassa

Qatarin pääministeri puolestaan haluaisi voimankäytön mahdolliseksi YK:n puitteissa. Syyrian oppositio sanoo, että Venäjä on osa ongelmaa eikä ratkaisua.

Ulkomaat
YK:n ja Arabiliiton erikoislähettiläs Kofi Annan arabimaiden Syyrian kriisiä käsittelevän ministerikomitean kokouksessa.
YK:n ja Arabiliiton erikoislähettiläs Kofi Annan arabimaiden Syyrian kriisiä käsittelevän ministerikomitean kokouksessa Dohassa, Qatarissa 2. kesäkuuta.EPA

YK:n erityislähettiläs Kofi Annan sanoi lauantaina, että Syyria on liukumassa avoimeen sotaan. Annanin mukaan vaara täydestä sodasta kasvaa päivä päivältä. Erityisesti uskonnollisten ryhmittymien hajaannus huolettaa Annania, joka puhui asiasta Arabiliiton jäsenmaiden tapaamisessa Qatarissa.

Qatarin pääministeri, sheikki Hamad bin Jassim al-Thani puolestaan vaati, että Annanin rauhansuunnitelma pitäisi asettaa YK:n peruskirjan seitsemännen luvun alaisuuteen - mikä mahdollistaisi voimankäytön.

Syyrian oppositiota edustavan Syyrian kansallisen neuvoston edustaja puolestaan katsoi Venäjän olevan enemmän ongelma kuin ratkaisu Syyrian kriisissä.

- Hallinnon ja (presidentti Bashar) al-Assadin vallassapysymisen tukemisellaan Venäjästä on tullut osa ongelmaa ennemmin kuin osa ratkaisua. Jos se työskentelee yhdessä Assadin lähtöön johtavan kaavan löytämiseksi, siitä tulee osa ratkaisua, sanoi Burhan Ghalion.

Syyriassa on lauantaina kuollut ainakin parisenkymmentä ihmistä eri puolilla maata. Eilen perjantaina yli 50 kuoli. Turkki puolestaan ilmoitti, että ainakin nelisensataa pakolaista on saapunut maahan vuorokauden aikana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters