Urpilainen: Salaseurapuheet legendaa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan oli "epäonnistunut ilmaisu" sanoa ministereiden osallistuvan Bilderberg-kokouksiin yksityishenkilöinä. Urpilaisen aiempi lausunto asettui outoon valoon, kun selvisi, että matkat maksaa valtio. Urpilainen sanoo halunneensa korostaa, että tapaamiset ovat epävirallisia, eikä niissä tehdä päätöksiä.

politiikka
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.Yle

Urpilainen on parhaillaan eri maiden talouden, politiikan ja median vaikuttajista koostuvan Bilderberg-ryhmän kokouksessa Yhdysvalloissa.

Urpilaisen matkan maksaa ministeriö, vaikka Urpilainen itse sanoi viime kesänä, että Bilderberg-kokouksiin osallistutaan yksityishenkilöinä. Urpilainen vastasi tuolloin kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalan (ps.) kirjalliseen kysymykseen siitä, pitäisikö ministereiden kertoa tapaamisten sisällöstä eduskunnalle.

Kokouksesta tavoitettu Urpilainen ymmärtää, miksi asia on herättänyt huomiota.

- Tästä yksityishenkilöasiasta on aiheestakin annettu kritiikkiä. Yksityishenkilö-ilmaisu siinä vastauksessa oli hieman epäonnistunut, Urpilainen sanoo.

Urpilaisen mukaan ajatuksena oli sanoa, että Bilderberg-kokouksissa ei ole kyse virallisesta valtiollisesta neuvottelusta.

- Mutta ministeri on aina ministeri matkustaessaan kansainvälisiin tilaisuuksiin, Urpilainen sanoo.

Vesa-Matti Saarakkala tulkitsi eilen suorasukaisesti Urpilaisen jääneen kiinni valehtelusta.

- Se, että ministeri matkustaa aina ministerinä, olisi Saarakkalalle annetussa vastauksessa pitänyt avata paremmin, vastaa Urpilainen.

"Päätöksiä ei tehdä"

Saarakkalan mielestä keskustelujen sisällöstä pitäisi kertoa eduskunnalle. Urpilainen on eri mieltä, koska julkisuus vaikuttaisi siihen, mitä asioita kokouksissa voitaisiin nostaa esille.

- Tällaisia tilaisuuksia on muitakin, kuten Davosin talousfoorumi, Urpilainen sanoo.

Koska keskustelut eivät ole julkisia, Bilderberg-kokoukset ovat hedelmällistä maaperää salaliittoteorioille. Urpilainenkin on juttuja kuullut.

- Senkin takia tulin tänne mielenkiinnolla, kun kaikenlaisia huhuja liikkuu, hän sanoo.

Urpilaisen mukaan kyseessä on kuitenkin vain yksi seminaari muiden joukossa.

- Mitään päätöksiä täällä ei tehdä, ja sen takia kokouksesta liikkuvat jutut ovat aikamoista legendaa, Urpilainen päättää.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus