Harvinaisia norsuja myrkytettiin saippualla

Sumatrannorsuja on enää muutamia tuhansia, koska plantaasit ovat vieneet niiltä elinalueet.

Ulkomaat
Sumatrannorsuja Way Kambasin kansallispuistossa Indonesiassa.
Sumatrannorsuja Way Kambasin kansallispuistossa Indonesiassa.Mast Irham / EPA

Indonesiassa on myrkytetty kolme erittäin harvinaista sumatrannorsua. Paikallisen eläinsuojelujärjestön mukaan nuorille norsuille ilmeisesti syötettiin myrkytettyä saippuaa. Sumatrannorsuja on maailmassa enää kolmisentuhatta.

Kolmen 4 - 5-vuotiaan norsun ruhot löytyivät palmuöljyviljelmältä Acehin maakunnasta. Vieressä oli saippuapaloja, joihin oli pantu myrkkyä, kertoo eläinsuojelujärjestö Fakta.

Alle 30 vuotta armonaikaa

Fakta epäilee, että myrkyttäjät ovat joko salametsästäjiä, jotka halusivat norsujen syöksyhampaat, tai maanviljelijöitä, joiden mielestä norsut ovat tuhoeläimiä, koska ne tallaavat viljelmiä. Viime kuussa Acehin naapurialueelta löytyi kaksi tapettua sumatrannorsua.

Laji ole enää ainoastaan uhanalainen, vaan kriittisen uhanalainen.

Luontojärjestö WWF

Villejä sumatrannorsuja elää vain Sumatralla ja Indonesiassa. Niiden määrä on puolittunut sitten vuoden 1985. Elinalueista miltei 70 prosenttia on huvennut ihmisten käyttöön, pääasiassa paperiteollisuuden puuntarpeisiin tai plantaaseiksi, jotka tuottavat palmuöljyä.

Kansainvälinen luontojärjestö WWF ilmoitti viime tammikuussa, ettei laji ole enää ainoastaan uhanalainen, vaan kriittisen uhanalainen. WWF laskee, että sumatrannorsut kuolevat sukupuuttoon alle 30 vuodessa, jos nykyistä suuntausta ei saada käännettyä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset