Aaltojen nielemä synninpesä haluaa maailmanperintökohteeksi

Merirosvot ja sotilaat viettivät rappioelämää jamaikalaisessa Port Royalissa. 1600-luvun lopulla maanjäristys suisti kaupungin valtaosin mereen.

kulttuuri
Mies kulkee talon katolla, seinässä teksti 'Red Stripe welcomes you to Port Royal'.
Port Royalin asukas vahvisti talonsa kattoa elokuun 2007 Dean-hurrikaania varten.JOhn Riley / EPA

Maailman syntisimmäksi kaupungiksi nimitetty jamaikalainen Port Royal pyrkii YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintöluetteloon. Nykyisin kaupunki on valtaosin veden alla, mutta 1600-luvulla merirosvot suuntasivat sinne juomaan rommia, rellestämään naisseurassa ja korjauttamaan laivojaan.

Port Royal oli Jamaikan brittisiirtokunnan pääkaupunki. Yhdysvaltalainen kirjailija James Michener on kuvannut sitä täysin hillittömäksi paikaksi. Sinne sijoitetut sotilaat olivat aivan yhtä huonotapaisia kuin merirosvot, jotka valtasivat kaupungin aina öisin, Michener kirjoittaa.

Port Royalin kohtaloksi koituivat maanjäristys ja tsunami vuonna 1692. Kaksi kolmasosaa kaupungista suistui mereen. Jäljelle jäänyt kolmannes palveli brittilaivaston tukikohtana vielä kaksi vuosisataa, vaikka hurrikaanit ja tulipalot verottivat sitä entisestään.

Synnin sijalle vuoristoratoja?

Nykyisin Port Royalista on jäljellä vain pieni köyhä kalastajakylä, jolla ei ole vierailijoille muuta historiallista tarjottavaa kuin pari rapistunutta rakennusta. Valtaosa kaupungista makaa levän kukittamassa vedessä, jonne sukeltajilla ei ole asiaa kuin erityisluvalla.

Tutkijat ovat kuitenkin nostaneet pohjamudasta kanuunankuulia, viinilaseja, koristeellisia piippuja ja muita esineitä. 1990-luvun lopussa löytyi osia lapsen luurangosta.

Kanadalaisen meriarkeologin Robert Grenierin mukaan paikka on vallan poikkeuksellinen. Tällaisia merenalaisia kaupunkeja ei ole missään muualla Amerikkojen alueella, hän muistuttaa.

Jamaika toivoo, että Unesco ajattelee samoin saadessaan maailmanperintöhakemuksen päätettäväkseen vuonna 2014. Kansainväliset konsultit ovat tänä keväänä kartoittaneet kaupunkia hakemusta varten.

Jamaikan viranomaiset ja liikemiehet ovat vuosien varrella kaavailleet useitakin kertoja Port Royalin restaurointia ja turistien houkuttelemista esimerkiksi Disney-tyylisellä merirosvopuistolla. Jos suunnitelmat joskus toteutuvat, kaupungin syntistä menneisyyttä tuskin nostetaan mainoslauseisiin.

Lähteet: AP