Tyynenmeren tsunamivaara ohi

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan tsunamivaara on nyt ohi kaikkialla Tyynenmeren alueella. Chilen rannikolla lauantaina syntynyt tsunami ylsi sunnuntaiaamuna Japaniin ja Venäjän kaukoitään. Tiettävästi sen vahingot ovat jääneet kauttaaltaan pieniksi. Viidestä kuolleesta on kerrottu vain järistyskeskuksen läheiseltä, Chileen kuuluvalta Robinson Crusoe -saarelta.

Ulkomaat
Japanilainen mies tarkkailee merta mahdollisen tsunamin varalta.
Everett Kennedy Brown/EPA

Japani evakuoi lopulta yli 300 000 ihmistä varotoimenpiteenä kouluihin ja muihin julkisiin rakennuksiin. Tsunami ei ole toistaiseksi aiheuttanut maassa kuin vähäistä tulvimista.

Pääministeri Yukio Hatoyama kehotti kansaa pysymään poissa rannoilta. Hän varoitti, että jo kaksimetriset aallot ovat aiemmin olleet tuhoisia.

Enimmillään kaksimetriset aallot ovat iskeytyneet myös Kurillien saarille Venäjälle. Kamtshatkan niemimaalla aallot olivat puolestaan 90-senttisiä, kertoo Sahalinin tsunamikeskus. Aallot eivät ole aiheuttaneet tulvia tai vahinkoja. Keskuksen johtajan Tatjana Ivelskajan mukaan Venäjän rannikolle voi saapua kaikkiaan sata Chilen maanjäristyksen aiheuttamaa aaltoa.

Lauantaina Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus antoi kaikkiin merta ympäröiviin maihin tsunamivaroituksen, mutta Chilen maanjäristyksestä syntynyt hyökyaalto ei ole peloista huolimatta kylvänyt massivista tuhoa. Useissa maissa aalto nousi noin metrin korkuisena tai paljon matalampana.

Tsunami on kuitenkin vaatinut ainakin viisi kuolonuhria. He saivat surmansa ja hyökyaallon iskettyä Chileen kuuluvalle Robinson Crusoen saarelle lähellä järistyskeskusta. 11 saaren asukasta on kateissa.

Kaikkiaan järistyksessä on tähän mennessä laskettu kuolleen yli 300 ihmistä.

Havaiji ja Australia selvisivät säikähdyksellä

Tsunami saavutti aiemmin Havaijin ja Australian. Rannikkoalueilla ehdittiin valmistautua tilanteeseen ja alustavien tietojen mukaan pahoilta vahingoilta vältyttiin.

Havaijilla hyökyaallosta ei kuitenkaan ollut kyse, vaan vedenpinta vain nousi pikaisen tulvan tavoin. Saarella odotettiin vielä uusia aaltoja reilun tunnin ajan, mutta lopulta maan hätätilaviranomaiset peruivat tsunamivaroituksen.

Pidemmällä Austaliassa ensimmäiset aallot pyyhkivät maan Itärannikkoa alkuyöstä Suomen aikaa. Sielläkin tsunamin ensi aallot aiheuttivat vaaraa lähinnä veneille ja uimareille. Uusia aaltojen pidetään kuitenkin yhä mahdollisina.

Uudelle-Seelannille kuuluville Chatham-saarille ensimmäiset aallot löivät niin ikään alle puolen metrin korkuisina iltakahdeksalta Suomen aikaa ja muutamaa tuntia myöhemmin saapui 1,5-metrisiä aaltoja. Uusia, suurempia aaltoja odotetaan yhä, mutta tähän menessä pahoilta tuhoilta näytetään välttyneen.

Ranskan Polynesian saaristossa ensimmäiset tsunamiaallot eivät ole aiheuttaneet suuria tuhoja. Tahitin rannikolle ensimmäiset tsunamiaallot iskivät alle puolen metrin korkuisina iltakahdeksalta Suomen aikaa. Sen sijaan Marquesaarilla korkeimmat aallot olivat kuitenkin neljän metrin korkuisia ja niiden kerrotaan ainakin rikkoneen veneitä.

Filippiineillä hallitus kehotti rannikkoseutuja valmistautumaan mahdolliseen evakuointiin, mutta varsinaista evakuointikäskyä ei koskaan annettu.

"Honolulussa oli rauhallista"

Havaijilla Honolulussa toimivasta Suomen kunniakonsulaatista kerrotaan, että aaltoja odotettiin rauhallisissa tunnelmissa.

Honolulun kunniakonsulin Erkki E. Inkisen mukaan Havaijilla on valmistauduttu pitkään mahdollisten hyökyaaltojen vastaanottamiseen.

- Jokainen saarelainen on varmasti varautunut mahdollisiin tsunameihin. Tsunamin varalta esimerkiksi hotelleissa järjestetään pelastautumisharjoituksia kerran kuussa, Inkinen kertoo.

Saarella asuva kunniakonsuli ennakoi, että suurimmat ongelmat mahdollisesta hyökyaallosta koitunevat rannan tuntumassa liki veden pinnan tasossa oleville hotelleille, joiden auloihin vesi voi tulvia.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset