Asunnottomien törttöily ärsyttää Töölössä

Töölön Hietaniemenkadun asunnottomien asuntola kuumentaa jälleen tunteita. Kokoomusvaltuutettu ja kansanedustaja vaatii vajaan vuoden toimineen asuntolan siirtämistä pois.

asuntolat
Hietaniemenkadun asuntolan yhden hengen huone.
Hietaniemenkadun asuntolan yhden hengen huone.YLE

Asuntolan vieressä asuva kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Sanna Perkiö (kok.) on kyllästynyt pelkäämään iltaisin liikkuessaan. Hänen mukaansa asunnottomista on enemmän haitta kuin osattiin pelätä.

- Kyllä sillä tavalla joutuu katsomaan tietenkin kun tulee iltaisin kotiin. Kyllä oma varovaisuuteni pienenä naisihmisenä on lisääntynyt. Kadulla makaa ihmisiä ja sitten on aina näitä päihteidenkäyttöryhmiä jotka pitävät kinkereitä tässä kaupunkitilassa, Perkiö kertoo.

Samaa mieltä ovat monet alueen asukkaat. Tosin voimakkain vastustus on laantunut kesästä tuntuvasti.

Asuntola liian iso

Hietaniemenkadun asuntola avattiin viime kesänä pitkän taistelun jälkeen. Töölöläiset vastustivat asuntolan tuloa alueelle. Kova talvi on ajanut päivittäin asuntolan suojiin yli 100 yöpyjää eikä huoneita ole vapaana.

Perkiön mukaan Hietaniemenkadun palvelukeskuksen pihapiiri on liian pieni nykyiseen toimintaan, ja siitä aiheutuu huomattavaa haittaa lähialueiden asukkaille.

Hänen mielestään asunnottomien asuntoloiden pitäisi olla pienempiä yksiköitä, jotta niistä ei aiheutuisi niin suurta haittaa. Kansanedustaja vaatii asuntolan pilkkomista pienempiin osiin. Nykyinen asuntolatila pitäisi ottaa Aalto-yliopiston käyttöön tutkijoiden asunnoiksi.

Perkiön mukaan esimerkiksi Töölössä pienemmille asuntolayksiköille mahdollisia tiloja voisivat olla jatkossa vapautuvat sairaalatilat.

Asuntola on ja pysyy

Helsingin kaupungin mukaan asuntolan tilannetta seurataan jatkuvasti, mutta tällä tietoa sen muuttamista muualle ei ole suunniteltu.

Sosiaalipalvelupäällikön Taru Neimannin mukaan vasta remontoidusta asuntolasta luopuminen ei olisi taloudellisesti järkevää.

Useiden pienempien yksiköiden perustaminen nielisi uuden kasan euroja. Useampien toimipisteiden ylläpitäminen olisi myös paljon kalliimpaa kuin yhden ison.

Lähteet: YLE Helsinki/ Anna Eksymä