Bensa käy kaupaksi hiihtolomalaisille

Bensiinin hintaero kasvaa maan eri osissa hiihtolomasesongin aikana. 95-oktaanisen bensiinin litrahinnassa on Polttoaine.net -verkkopalvelun mukaan jo lähes 17 sentin hintaero.

bensiini
Mies tankkaa bensiiniä
YLE / Sirkku Savusalo

Öljy-yhtiöiden toteuttamat hinnankorotukset johtuvat öljyn maailmanmarkkinahintojen noususta, dollarin vahvistumisesta ja kysynnän kasvusta maailmalla, kertoo Kainuun bensiinikauppiaiden puheenjohtaja Heikki Juntunen.

- Maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet vajaasta 40 dollarista tynnyriltä nykyiseen noin 80 dollariin. Raaka-aineen hinnan nousu kertoo tietenkin siitä, että lama alkaa hellittää otettaan. Ja sehän on positiivinen asia.

Sesonkina hinta hilautuu ylöspäin

Bensiinin hinta nousee usein erilaisten sesonkien aikana, myöntää Juntunen

-Silloin kun kysyntä on kova niin silloin se tavara menee kaupaksi ja silloin on tietenkin myös mahdollisuus sitä katetta ottaa paremmin. Joskus myydään alle tuotantohintojen ja joskus sitä pitää paikata, että pystytään yleensä myymään. Tällä hetkellä kyllä jaettavaa ei juuri jää sen enempää öljy-yhtiölle kuin kauppiallekaan.

Markka-aikana nykyiset hinnaerot eivät olisi menneet läpi

Bensiinin hintaa seuraavan Polttoaine.net -sivuston mukaan torstaina kalleita bensiiniä myytiin Enontekiön Hetassa, 1,499 euroa litralta. Samaan aikaan halvimmat bensiinit myytiin alle 1,34 euron litrahintaan. Eroa löytyy lähes 17 senttiä.

Juntusen mukaan hinnanerot selittyvät esimerkiksi sillä, että hintamuutokset ovat nykyisin huomattavasti nopeampia kuin aikaisemmin. Markka-aikana ei ollut mitenkään mahdollista myydä bensiinia jopa yli markkaa kallimmalla kuin toinen samassa kaupungissa, sanoo Juntunen

- Nyt ollaan kovimmissa hinnoissa ja se erokin on siinä mielessä kovempi, mutta kyllä se tämä eurokin siinä vaikuttaa, että se ei näytä niin isolta se hinnanero kuin silloin markka-aikaan.

Lähteet: YLE Kainuu