Itälä: Itämeren suojeluun pitäisi löytää yksimielisyys

Kokoomuksen turkulainen europarlamentaarikko Ville Itälä on sitä mieltä, että Itämeren maiden pitäisi alkaa vetää yhtä köyttä Itämeren suojeluasioissa. Itämeri-strategia sai hiljattain 20 miljoonan euron rahoituksen tälle vuodelle EU:n budjettiin.

Ville Itälä
Europarlamentaarikko Ville Itälä Ari Wellingin haastattelussa.
Europarlamentaarikko Ville Itälä Ari Wellingin haastattelussa.YLE / Markku Sandell

Rahojen käytöstä ei kuitenkaan ole vielä päätetty ja nyt Itälän mukaan Euroopan komissio onkin väläytellyt haluavansa lykätä rahojen käyttöä.

- Tässä on juuri se ongelma, että komissio vastustaa rahojen nopeaa käyttöä ja Välimeren maat tietysti myötäilevät mukana. Meidän pitäisi nopeasti käyttää nämä rahat ja samalla anoa vielä vähän lisää, sanoo Itälä.

Itälän mukaan kohteita on runsaasti. Nyt pitäisi vaan nopeasti päättää, miten rahat käytetään yhteisymmärryksessä parhaalla tavalla.

- Muuten tässä voi käydä niin että vastustajat ottaa niskalenkin ja voi sanoa että 'eihän niitä rahoja pystytty edes käyttämään eli mihin tällaisia rahoja edes tarvitaan', väläyttää Itälä.

Turun Radion aamukahvihaastattelussa mukana ollut dosentti Kimmo Elo Turun yliopiston Valtio-opin laitokselta muistutti, että ns. pohjoinen ulottuvuus on yksi selvä EU:n pääteema Venäjän kysymyksen, Transatlanttisen yhteistyön ja Välimeren maiden kysymyksen ohella.

- Kyllä tätä Itämeren kysymystä pitäisi selkeästi politisoida eli nostaa sitä selkeästi EU:n agendalle. Nyt tarvitaan sitä yhteistä tahtoa esimerkiksi näistä rahojen jakamisesta, eikä jäädä keskenään riitelemään, sanoo Elo.

Kreikan tilanne todella vakava

Kreikka on osoittautunut euroalueen ”heikoksi lenkiksi” ja ilmeisesti huijannut itsensä valuutta-alueeseen muuntelemalla taloustilastojaan.

- Kyllä siinä ilmeisesti näin on tapahtunut. Tilanne on todella vakava. Kyllä tässä yhteisessä valuutassa on tiettyjä riskejä ja jokaisen pitäisi pystyä hoitamaan asiansa kunnolla, sanoo Itälä.

Itälä vaatii, että Kreikka laitetaan tiukoille ja asiat tulevat kuntoon.

- Ihan helppoa se ei ole. Heillä on vähän erilainen luonteenlaatu kuin esimerkiksi meillä pohjoismaisilla, toteaa Itälä.

EU:lla on yhteinen raha muttei yhteistä talouspolitiikkaa. Tilanne on siinäkin mielessä Itälän mukaan hankala.

- Tämä EU:n yhteinen talouspolitiikka on todella kesken. Meidän täytyy nyt todella miettiä, mikä on se suunta johon halutaan mennä, sanoo Itälä.

Dosentti Kimmo Elo muistuttaa, että Kreikan talouslukujen vääristely on ollut selvästi suunniteltua ja systemaattista.

- Tässä mielessä tilanne on hankala EU:n kannalta. Tässä vaaditaan nyt konkreettisia toimia. Tässä on muitakin valtioita saman tilanteen äärellä ja tällaisten väärinkäytösten leviäminen olisi Euroalueen kannalta melko katastrofaalista, toteaa Elo.

Lähteet: YLE Turku / Ari Welling