1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuohoojamestari huolissaan uusavuttomista mökin lämmittäjistä

Kylmä talvi ja nykyihmiset tulitikkujen kanssa eivät sovi yhteen, tuumaa piirinuohoojamestari Pekka Lempiäinen. Kylmässä talvessa kytee suuri tulipaloriski.

Kotimaan uutiset
Pekka Lempiäinen on nuohonnut piippuja liki neljäkymmentä vuotta.YLE/ Vihtori Koskinen

Kulunut talvi on ollut pitkään nuohoojana työskennelleelle Pekka Lempiäiselle täynnä jännitystä. Hän on lukuisia kertoja törmännyt väärään tapaan lämmittää tulisijoja.

- Tämä talvi on ollut erittäin suuri riski. Nykyään ihmiset ovat outoja tulenkäyttäjiä. Haluttaisiin mahdollisimman nopeasti mökki lämpimäksi. Siinä tulee heti vaaratilanne, summaa piirinuohoojamestari Lempiäinen.

Pitkään kylmillään olleet tulisijat ja hormit eivät nuohoojan mukaan kestä äkillistä lämmittämistä. Varsinkin mökkien takat vaativat maltillisempaa lähestymistapaa. Heti ei pitäisi tupata tulipesää täyteen puita. Nuohoojan mukaan kiire synnyttää tulipaloriskin, koska kiireinen ihminen haluaisi saada lämmöt torppaan ikään kuin nappia painamalla.

- Mökillä tai kesäasunnolla pitäisi käydä päivää aikaisemmin vähän lämmittämässä. Sen jälkeen laitetaan kunnon tulet uuniin, ettei yhtäkkiä nosteta niitä lämpötiloja, neuvoo piirinuohoojamestari Pekka Lempiäinen.

- Törmään noin kymmenen kertaa vuodessa tapauksiin, että esimerkiksi hormi on haljennut liian kovan lämmön vuoksi. Kaikissa on olemassa aina se riski, että vahinko käy, hän jatkaa.

Punaista korttia joutuu näyttämään takoille melko tiuhaan

Pitkään nuohoojana työskennelleen Pekka Lempiäisen mukaan perusongelma on se, että tulisijoja ei tunneta. Nuohoojan mukaan monetkaan takat eivät ole edes tarkoitettu talvikäyttöön. Muun muassa avotakat on tarkoitettu Lempiäisen mukaan vain tilapäiseen käyttöön, eikä niitä ole suunniteltukaan kestämään kiivasta lämmittämistä.

Äärimmäisissä tapauksissa nuohoojamestari joutuu määräämään tulisijan lämmityskieltoon. Tällaisia tapauksia tulee Nastolassa ja Hollolassa nuohoavalle Lempiäiselle vastaan kymmenkunta vuosittain.

- Uusavuttomuutta tulenkäsittelyssä on liikaa. Sukupolvenvaihdos on käynyt monilla mökeillä, kun ne ovat jääneet lapsille. Siellä niitä ongelmia tulee.

- Vähän on semmoista, että puut hankitaan märkinä ja sitten niitä yritetään saada syttymään. Pitäisi aina kysyä apua, ettei jää yksin avuttomaksi sinne mökiin, toteaa Lempiäinen päätään pudistellen.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen

Lue seuraavaksi