Aikun parhaat vuodet edessäpäin

Aino-Kaisa Saarisesta tulee kaikkien aikojen suomalainen naishiihtäjä, uskoo Saarisen pitkäaikainen tukija ja ystävä Keijo Katajamäki. Hänen mielestään hollolalaishiihtäjän parhaat vuodet ovat vasta edessäpäin.

Aino-Kaisa Saarinen
Keijo Katajamäki jännitti Maija Saarisen kanssa Aikun hiihtoja kotikatsomossa.YLE / Susanna Järn

Keijo Katajamäki seurasi lauantai-illan 30 kilometrin hiihtoa kotonaan ja oli yhtä yllättynyt kuin muutkin siitä, miten Aino-Kaisa Saarinen nousi pronssille huimalta takamatkalta suksienvaihdon jälkeen.

- Tuli hieman voimasanoja siinä kun likka pyyhkäisi sinne suksien vaihtoon. Siinä sanoi selostajatkin, että nyt meni mitalit. Sitten kun seuraava kuva tuli, niin tyttö oli kolmantena. Ei sitä meinannut uskoa, Katajamäki toteaa.

Aino-Kaisa Saarinen sai Vancouverista sen mitä lähti hakemaan eli henkilökohtaisen mitalin. Hiihdon osalta mitalipaineet kasautuivat raskaimmin Aikun harteille.

- Aino-Kaisa on mielestäni ainoa, joka pystyy kamppailemaan maailman kärkihiihtäjien kanssa. Viesti oli erikseen ja se oli hieno suoritus tytöiltä.

Katajamäki uskoo, että Aikun parhaat hiihdot ovat vielä näkemättä. Menestymisen myötä Aino-Kaisa pystyy yhä paremmin keskittymään hiihtoon, sanoo Katajamäki.

- Marja-Liisa Kirvesniemi on vielä mitalitaulukon ykkösenä, mutta kun tulevaan mennään, sinne nousee Aino-Kaisan nimi.

Aikku elää hiihdolle

Saarisen pitkäaikainen tukija ja ystävä Keijo Katajamäki kuvailee Aikkua sisukkaaksi urheilijaksi. Katajamäen mukaan Aino-Kaisa laittaa aina itsensä täysillä likoon.

- Jos kuka on hiihtoon satsannut vuosien varrella, niin kyllä se Aino-Kaisa on. Hän elää hiihdolle.

Hollolan kunta on muistanut usein Aino-Kaisaa tämän menestyksistä. Katajamäki pelkää, että palkitsemisesta nousee jälleen suuri poru, jos kunta muistaa Aikkua Vancouverin menestyksestä. Liberecin jälkeen kunta palkitsi Saarisen vapaavalintaisella tontilla. Alkuperäisen valinnan Aino-Kaisa vaihtoi kaavoitetun alueen tonttiin puistoalueen tontista nouseen kohun jälkeen.

- Se jälkipuinti on Aino-Kaisalle hurjan raskasta, koska hän tavallaan syytön tällaisiin asioihin. Hän tekee vain työtään ja hiihto on hänen ammattinsa. Jos menestystä halutaan ylemmältä taholta palkita, niin eihän se ole Aikun vika.

Seuraavaksi hollolalaishiihtäjä sivakoi Salpausselän kisoissa ensi viikonloppuna. Aikku on eittämättä yksi kisojen vetonauloista.

- Tavoitteet on selvät, kärkiporukoissa ja mieluiten ykköspallille nousu, Katajamäki arvioi.

Lähteet: YLE Lahti