1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saimaa

Pien-Saimaan kuormitukset arvioitua suuremmat

Läntisen Pien-Saimaan ojakuormitukset ovat selvästi suurempia kuin tähän asti on arvioitu. Pien-Saimaaseen laskevien ojien ja jokien kuormitusta on tutkittu nyt ensimmäisen kerran näytteiden avulla.

Saimaa
Huurteinen iltapäivä Pien-Saimaalla.
Huurteinen iltapäivä Pien-Saimaalla.Hannu Kilpeläinen

Ravinnekuormitukseltaan suurimmat ojat löytyivät järven pohjoisosasta, Lavikanlahden ja Maaveden alueilta. Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy löysi ongelmia myös muilta alueilta. Tutkimukseen valittiin 33 ojaa karttatarkastelun ja maastokäynnin perusteella.

Läntiselle Pien-Saimaalle saatiin kaupungin hulevedet poislukien ojien vuosikuormaksi 6200 kg fosforia ja 140 000 kg typpeä.

- Pitoisuudet olivat suurempia kuin laskennallisessa arvioinnissa. Erot olivat melko merkittäviä, kertoo projektisihteeri Raija Aura.

Pien-Saimaaseen laskevien ojien ja jokien kuormitusta on tutkittu nyt ensimmäisen kerran näytteiden avulla. Tähän asti kuormitusta on arvioitu vain karttapohjaisena valuma-aluearviointina.Tutkimustulokset antavat osviittaa Pien-Saimaan kunnostuksen suunnitteluun. Kuormituksen vähentäminen ja kunnostaminen kohdennetaan sinne missä on eniten ongelmia.

- Tämä vahvistaa tietämystä ja näkemystä mikä meillä on ollut vedenlaadun seurannassa. Kuormitus on liian suurta ja siihen pitää päästä puuttumaan. Vedenvaihtuvuus on myös ongelma. Siihen pitää päästä puuttumaan.

Tutkimuksen ulkopuolella olivat kaupunkialueen hulevedet, joista tehdään erillinen tutkimus.

Läntinen Pien-Saimaa oireili voimakkaasti viime talvena. Sinilevää löytyi runsaasti ja se myös lisääntyi jopa jään alla. Tänä talvena sinileviä ei ole havaittu ollenkaan.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi