Arkkipiispaehdokkaat vaalitentissä illalla

Arkkipiispaehdokkaat ovat median tentattavana keskiviikko-iltana. Yleisöllä on mahdollisuus seurata tenttiä suorana internetissä. Vaalissa on jäljellä kaksi ensimmäisellä kierroksella eniten saanutta ehdokasta: Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen.

arkkipiispat
Miikka Ruokanen ja Kari Mäkinen.
Miikka Ruokanen ja Kari Mäkinen.KT/Jussi Vierimaa / YLE uutisgrafiikka

Vaalin ratkaiseva, toinen kierros käydään ensi viikon torstaina 11. maaliskuuta 2010. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuussa 2010.

Vaalin ensimmäisellä kierroksella Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen sai 393 ääntä ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen 285 ääntä.

Illan vaalipaneeli ja suora lähetys netissä alkavat keskiviikkona kello 18.

Arkkipiispan valitsee 1224 valitsijaa

Illan vaalitilaisuuteen on kutsuttu arkkipiispanvaalin äänioikeutetut.

Arkkipiispan vaalissa äänioikeus on Turun arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä hiippakuntavaltuuston ja seurakuntien maallikkovalitsijoilla.

Lisäksi äänivaltaisia ovat kirkolliskokoukseen valitut pappis- ja maallikkoedustajat sekä muiden hiippakuntien hiippakuntavaltuustojen ja tuomiokapitulien jäsenet.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli päätti syyskuussa maallikkovalitsijoiden lukumäärän, joka on 429. Maallikkovalitsijoita on yhtä monta kuin äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita.

Lähteet: YLE Turku