Joukkoliikenne ja jätehuolto kärsivät lakosta

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Autoliikenteen työnantajaliitto ovat molemmat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Sovinto lopettaa autoliikenteen lakon.

lakot
Bussi Forssan linja-autoaseman edessä.
Pekolan liikenteen kuljettajat aloittivat lakon tiistaina kello 18.YLE / Miki Wallenius

Kanta-Hämeessä lakon aloitti arviolta 150 - 200 työntekijää, kertoo AKT:n aluetoimitsija Ari Lehtola. Lakkoon menivät maakunnassa Pekolan liikenteen, Kuljetusliike Taipaleen ja Lassila & Tikanojan kuljettajat.

- Hämeenlinnassa lakko vaikuttaa siihen, että pikavuorot lakkaavat kulkemasta. Samoin Hämeenlinnasta poispäin liikennöinti on vaikeaa, sillä Pekolan liikenteen autot ovat lakossa. Öljykuljetuksiin lakko alkaa vaikuttaa muutaman päivän sisällä ja muutama huoltoasema saattaa mennä tyhjäksi, arvioi Ari Lehtola.

Talviloma lieventää osittain lakon vaikutuksia

Kanta-Hämeessä AKT:n lakon piiriin kuuluva Pekolan liikenne ajaa tiistaina kaikki vuorot normaalisti päivän loppuun asti. Keskiviikosta eteenpäin käyttöön otetaan lakon aikana ajettavat aikataulut, jotka löytyvät Pekolan liikenteen nettisivuilta.

Pekolan liikenteen toimitusjohtaja Risto Pekola sanoo, että hiihtolomaviikon takia osassa Kanta-Hämettä lakon vaikutukset ovat vähäiset. Pekolan liikenteen ajamia vuoroja paikkaa Turengista Hämeenlinnaan Lehdon liikenne ja Forssassa Kivistön liikenne.

Pekolan Liikenne pyrkii turvaamaan seutuliikenteen linjoja yhdistämällä. Yhtiö ajaa lakon aikana vakiovuoroina pikavuororeittejä. Pikavuoropysäkeiltä pääsee autoihin poikkeuksellisesti seutu- ja työmatkalipuilla ilman pikavuoron lisämaksua.

Pitkittyessään lakko aiheuttaisi jätekasoja

Lassila & Tikanojan luottamusmiehen Juha Ventelän mukaan viiden päivän kuluttua lakko näkyisi jo selvästi esimerkiksi paikoissa, jossa jäteastioiden tyhjennyksiä on tavallisesti kolme kertaa viikossa.

- Kyllä siellä alkaa roskat kerääntyä ja saattaa hampailla varustettuja elukoitakin kulkea sen jälkeen, Ventelä sanoo.

Myös AKT:n aluetoimitsija Ari Lehtola huomauttaa, että jätettä alkaa syntyä ja kasautua välittömästi sekä yksityisille tonteille että teollisuuslaitoksiin.

Auto- ja kuljetusalan liiton lakko alkoi tiistai-iltana kello 18. Lakko vaikeuttaa koko maassa etenkin matkustajaliikennettä ja jätekuljetuksia. Noin kaksi kolmasosaa bussiliikenteestä pysähtyy heti. Jos lakko pitkittyy, sen vaikutukset alkavat näkyä myös muun muassa ruokakaupassa ja huoltoasemilla.

Lähteet: YLE Häme