Syksyn sävel soi oppimateriaalina

Kuopiossa avautuvaan Juice -näyttelyyn liittyy kouluille suunnattu oppimateriaalipaketti Syksyn sävel -kappaleesta. Juankoskelaiskolmikon tekemästä paketista löytyvät nuotit muun muassa kappaleen kitarasoolosta. Syksyn sävel on Juicen tunnetuimpia teoksia. Se lienee myös yksi eniten nuotin vierestä laulettuja kappaleita.

Kuvia Juice -näyttelystä VB- valokuvakeskuksessa. Kuva: Juha Metso

Verkkoon tehdyn oppimateriaalipaketin avulla koulun musiikkitunnilla voidaan opetella soittamaan Syksyn sävel bändinä. Materiaalipaketin on koostanut juankoskelainen kolmikko: Heimo Konttinen, Jorma Matinniemi ja Raimo Torvinen. Kyseessä on tekijöiden mukaan Suomi-rockin ensimmäinen alkeisoppitunti bändisoittimille: komppikitaralle, bassolle, kosketinsoittimille ja rummuille.

Tekijöiden mukaan rockille pitäisi antaa mahdollisuus myös kouluopetuksessa.

- Kyllä suomalaisen peruskoululaisen pitäisi osata Syksyn sävel ainakin jollain tavalla hyräillä, sanoo Juankosken kulttuurisihteerinä työskentelevä Heimo Konttinen.

Kolmikko käytti paljon aikaa myös siihen, että pakettiin saatiin Syksyn sävelen kitarasoolo nuoteille.

- Sitä aika monet muusikot pitää ansiokkaana. Se on yksi Suomi-rockin upeimpia sooloja.

Syksyn säveltä lauletaan paljon ja väärin

Syksyn sävel on yksi suosituimmista karaoke- ja yhteislaulukappaleista. Juice on sanonut, että se on hänen biiseistään myös se, jota on eniten hoilattu väärin.

- Nuottikuvasta löytyy erimittaisia taukoja mukavasti. Se on haasteellinen kappale, mutta ei ylivoimainen. Siinä on helppo, tarttuva perusaines, joka jää kertakuulemalla kuulijan muistiin, toteaa Konttinen.

Juice jätti jälkeensä erittäin hyvin dokumentoidun tuotannon. Viidessä laulukirjassa on viitisen sataa kappaletta nuotteineen. Konttisen mukaan on harvinaista, että Juicen materiaalista löytyy nuottikuvat myös basisteille.