1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gorbatshov: Venäjällä lipsuttu demokratiasta

Neuvostoliiton entinen johtaja Mihail Gorbatshov syyttää Venäjän nykyhallintoa perääntymisestä siitä prosessista, joka alkoi hänen 1980-luvulla aloittamastaan perestroikasta. Gorbatshovin mukaan pääministeri Vladimir Putinin puolue Yhdistynyt Venäjä on kuin Neuvostoliiton kommunistinen puolue, mutta vieläkin pahempi.

Mihail Gorbatshov Kuva: Soeren Stache / EPA

Perestroika eli poliittisen ja taloudellisen järjestelmän uudistaminen alkoi tasan 25 vuotta sitten. Gorbatshov esitteli vuosipäivän johdosta ilmestynyttä Gorbatshov-säätiön tekemää selvitystä Moskovassa perjantaina.

Gorbatshov sanoi nykyisen hallituksen haluavan toteuttaa uudenaikaistamisohjelmansa käytännössä ilman kansalaisten myötävaikutusta. Gorbatshovin mukaan Venäjän viranomaiset ovat palanneet puolueen yksinvaltaan ja ovat jopa ylpeitä siitä. Yhtenäinen Venäjä -puolue muistuttaa NKP:tä, mutta on vieläkin pahempi, hän sanoi.

- Venäjällä on niin sanottu parlamentti, on oikeuslaitos. Meillä näyttää olevan kaikki, mutta ei sittenkään ole. Ne ovat ikään kuin koristeita, Gorbatshov kuvaili.

Perestroika osoitti, että demokratisointi on mahdotonta ilman glasnostia eli sanan- ja tiedon vapautta, sanotaan säätiön julkaisussa. Nyt niitä on karsittu ja rajoitettu monin ovelin keinoin.

Gorbatshov myönsi itsekin tehneensä virheitä ja olleensa päättämätön Neuvostoliiton viimeisenä presidenttinä. Myös hallitsevan puolueen sisäiset linjaerimielisyydet estivät uudistusten kunnollisen toteuttamisen.

Gorbatshov varoitti samalla kaikenlaisesta neuvostonostalgiasta ja arvosteli niitä, jotka kaipaavat Brezhnevin tai jopa Stalinin aikoja.

Gorbatshov oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri vuosina 1985-1991. Hänellä oli ratkaiseva osuus Neuvostoliiton hajoamiseen johtaneessa prosessissa. Sen ja muun muassa alkoholin vastaisen kampanjan takia hänellä on paljon vastustajia Venäjällä. Levada-tutkimuslaitoksen tammikuussa tekemässä kyselyssä 34 prosenttia ilmoitti suhtautuvansa Gorbatshoviin kielteisesti. Yli 55-vuotiaista enemmän kuin puolet oli sitä mieltä.