Vanhanen maitosodassa S-ryhmää vastaan

Muutokset S-ryhmän maitovalikoimassa ovat johtaneet harvinaislaatuiseen protestiin. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) aikoo siirtyä toisen kauppaketjun asiakkaaksi, koska suomalaisen Valion tuotteet ovat joutuneet väistymään ruotsalaisomisteisen Arla Ingmanin tieltä. Vanhasen mielestä asiakkaan pitää itse saada valita maitonsa.

talous
Matti Vanhanen

Kolmen S-ryhmän alueosuuskaupan päätös vaihtaa maidon päätoimittajaa suomalaisesta Valiosta ruotsalaisomisteiseen Arla Ingmaniin kuohuttaa tunteita valtakunnan korkeimmalla tasolla. Pääministeri Vanhanen kertoo huomanneensa muutoksen torstaina omassa maitokaupassaan.

- Huomasin yllättäen että maitovalikoima oli kaventunut, ja tein siitä omat johtopäätökseni, Vanhanen sanoo. Hän kertoo totuttelevansa nyt uuden kaupan asiakkaaksi.

Vanhanen ei hyväksy sitä, ettei kuluttaja saa itse valita omaa maitoaan.

- Kun on metreittäin tilaa hyllyssä, niin kyllä kuluttajalle pitäisi tarjota valinnanvaraa, Vanhanen muistuttaa.

Myös muut keskustavaikuttajat ovat tuohtuneita. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä paheksuvat Arla Ingmanin esiinmarssia S-ryhmän kaupoissa.

- Tämä on lyhytnäköistä nokittelua, joka vaarantaa suomalaisen maitoketjun tulevaisuuden, Kalli sanoo Verkkoapilan haastattelussa.

SOK:n pääjohtajan sijainen Antti Sippola tyynnyttelee kohua. Hän muistuttaa, että kyse on normaalista liiketoiminnasta, jossa kilpailutuksen kautta vaihdetaan tavarantoimittajia.

- Kaikkia niitä tuotteita, joita on tottunut ostamaan, ei aina löydy hyllystä juuri kilpailutuksen takia, Sippola muistuttaa.

Sekä Arla Ingman että S-ryhmä korostavat kilvan, että myös Arla Ingman -tuotemerkillä myytävä maito on peräisin kotimaisilta maitotiloilta.

- Toivottavasti pääministeri vielä harkitsee asiaa, kun kuulee, että kotimaista maitoa on edelleen myynnissä, pääjohtajan sijainen Sippola sanoo.

Rinnan Arla Ingmanin maidon kanssa myynnissä on myös ruotsalaista maitoa pelkällä Arla-tuotemerkillä. Vaikka kolme suurta alueosuuskauppaa on siirtynyt myymään ensisijaisesti Arla Ingmanin maitoa, Valion maitoa on yhä tarjolla valtaosassa Suomea.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyri Rantala