1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merimetsot (suku)

Kalastajat tyytyväisiä merimetsokannan karsimisaikeisiin

Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan ammattikalastajat ovat tyytyväisiä merimetsokannan vähentämispäätökseen. Luonnonsuojelijat puolestaan kiirehtivät tuomitsemaan Ympäristöministeriön uuden ohjeen.

Merimetso on saanut vihollisia jo Pohjanmaan rannikollakin. Kuva: YLE / Tero Ylioja

Ohjeen mukaan merimetsokantaa voi nyt karsia kalastuksen kärsimien merkittävien vahinkojen takia.

Merimetso on EU-direktiivillä suojeltu laji, joka tutkitusti romahduttaa elinalueensa kalakannan niin, että ammattikalastus kärsii.

Isohkoja merimetsoyhdyskuntia pesii muun muassa Porkkalanniemen länsipuolella Kirkkonummella, Inkoon ja Raaseporin saaristossa. Lintujen aiheuttamat vahingot ovat olleet suuria erityisesti Uudellamalla ja Itä-Uudellamaalla.

Suomen ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Olavi Sahlstén onkin tyytyväinen ympäristöministeriön uuteen linjaukseen merimetsokannoista.

– Se on askel oikeaan suuntaan. Tällainen askel olisi pitänyt tehdä jo muutama vuosi sitten, kun saatiin tietää, että merimetsot aiheuttavat mittavia ongelmia kalakannoille ja kalastukselle. Ne repivät kaloja verkoista ja vahingoittavat kaloja niin, että ne eivät enää ole myyntikelpoisia.

Luonnonsuojelujärjestöt tyrmäävät ministeriön ohjeen

BirdLife Suomi ry ja Suomen luonnonsuojeluliitto puolestaan tyrmäsivät tuoreeltaan täysin perustelut, joilla sallitaan merimetson hävittäminen tietyissä tapauksissa.

Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan uudet ohjeet ovat poliittisia ja liioiteltuja, eivätkä ne mitenkään vastaa ekologisia tai taloudellisia tarpeita. Järjestöt muistuttavat myös, ettei ympäristöministeriön ohjeilla voi ohittaa lintudirektiivin säädöksiä. Moitteita ropisee myös hallituksen uuden ohjeen valmistelusta.

– Se on tehty salassa ilman lausuntokierrosta, järjestöt muistuttavat julkilausumassaan.

Järjestöjen mukaan merimetsot eivät uhkaa kalastusta elinkeinona tai saaristoa. Lisäksi linnun luonnollinen kannankasvu pysähtyy itsestään, kun siltä loppuu tila.