Taksit varautuvat kiireiseen yöhön

Taksiautoilijat varautuvat kiireiseen yöhön, koska matkustajalaivat ovat tulossa Turun satamaan pikkutunneilla. Silja Europa ja Viking Isabella ovat saapumassa Turkuun kahden ja kolmen välillä lauantain vastaisena yönä.

Kotimaa
YLE / Jouni Koutonen

- Kyllä tähän täytyy reagoida. Meillä on ajovuoropäällikkö, joka järjestelee ajovuorossa oleva porukkaa, kertoo Turun Taksit ry:n puheenjohtaja Kari Jalonen.

Tarvittaessa taksiautoilijoita saadaan hätistettyä ajoon hälytysjärjestelmän kautta, mutta Jalosen mukaan ketään ei voida pakottaa töihin. Hän kuitenkin uskoo, että hiljaisen talven jälkeen monelle taksiautoilijat jäätilanteen tuomat lisäkyydit kelpaavat.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee viikonloppu, sillä myös kaupungin keskustassa on tavallista vilkkaampaa, ja ravintolat sekä yökerhot purkavat samaan aikaan taksia janovia asiakkaita.

- Kolmen jälkeen saapuvien laivojen matkustajat voivat joutua odottelemaan pahimmassa tapauksessa pienen hetken, mutta uskon, että se hoidetaan tyylikkäästi, Jalonen pohtii.

Jalosen mukaan taksikyytejä odottaessa täytyy myös huomioida välimatkat. Kun taksi kuljettaa yhden seurueen satamasta keskustaan, menee satamaan paluuseenkin aikaa.

- Kerrankin voi sanoa, että ei ole taksien vika, Jalonen naurahtaa.

Silja Europan matkustajille kerrottiin perjantaina iltapäivällä, että laivassa saa halutessaan yöpyä.

Taksit ja varustamot yhteistyössä

Lähes koko Turun taksikalusto on ensi yönä liikenteessä. Laivojen tuloajat merkitsevät takseille siis paljon. Tunniksi ei ketään pyydetä töihin.

- Ei takseja voi varmuuden vuoksi laittaa ajamaan. Vuorot suunnitellaan tarkasti etukäteen, Jalava kertoo.

Laivojen myöhästyminen jäätilanteen takia on verrattavissa lentokoneen myöhästymiseen.

- Kentällä on autoja, jos koneet tulevat ajallaan. Jos kone tulee myöhässä, eikä meillä ole tietoa milloin kone laskeutuu, voiko kukaan vaatia, että siellä pitää olla auto odottamassa, Jalonen kysyy.

Yhteistyö varustamojen kanssa toimii moitteettomasti. Usein laivalta vinkataan, millaisia asiakasryppäitä on taksiin tulossa.

- Aamulaivoista tulee meille tiedot matkustajamääristä taksien näyttöpäätteelle. Yhteistyö on toiminut erinomaisesti jo vuosikaudet.

Lähteet: YLE Turku