1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Rotavirukseen menehtyminen erittäin harvinaista

Rotaviruksen aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisia, sanoo iInfektiolääkäri Markku Broas Lapin keskussairaalasta. Sen sijaan virus voi aiheuttaa pikkulapsilla vakavaa kuivumista.

Kuva: Esko Puikko

Muoniossa tiistai-iltana menehtynyt pikkulapsi sairasti rotaviruksen lisäksi myös pneumokokkibakteerin aiheuttamaa infektiota. Pneumokokkibakteeri on keuhkokuumeiden aiheuttajana yleisin bakteeri. Se voi aiheuttaa myös verenmyrkytyksen.

Rotavirus on tavallinen vatsataudin aiheuttaja ja sitä on havaittu Lapissa laajemminkin.

- Ripulitautia on tällä hetkellä liikkeellä kohtalaisen paljon. Rotavirustautejakin on liikkeellä, toisaalta meillä on paljon norovirusta. Näiden erottaminen toisistaan ilman kunnon diagnostiikkaa on vaikeaa, Markku Broas sanoo.

Väsähtänyt lapsi ajoissa hoitoon

Rotavirus ja muut ripulia aiheuttavat virukset ovat aikuiselle melko vaarattomia. Aikuisilla kyky kestää nestehukkaa on parempi ja siksi aikuiset yleensä toipuvat viruksen aiheuttamasta vatsataudista kotihoidossa.

Pikkulapselle rotavirus voi olla kohtalokas. Markku Broas neuvoo vanhempia olemaan valppaana ja viemään lapsensa lääkärin vastaanotolle, mikäli vakavan sairauden merkkejä ilmenee.

- Kuume, joka ei kunnolla reagoi kuumelääkkeisiin, tai henkilö menee voipuneeksi ja väsyneeksi. Etenkin pikkulapsella voimakas oksentelu ja ripuli sekä muut kuivumiseen liittyvät oireet, Broas luettelee.

Rokote annetaan alle puolivuotiaana

Viime syyskuussa tai sen jälkeen syntyneet lapset ovat saaneet rokotuksen rotavirusta vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa. Tätä ennen syntyneiden pikkulasten rokottaminen on ollut vanhempien oman aktiivisuuden varassa. Lasta ei kuitenkaan rokoteta sen jälkeen, kun hän on täyttänyt kuusi kuukautta.

- Rokote tulisi ottaa ennen puolen vuoden ikää. Sen jälkeen sitä ei voi rokoteohjeen mukaan ottaa, koska katsotaan, että siihen voi liittyä hyvin harvinaisia suolistoon liittyviä sivuvaikutuksia, Markku Broas kertoo.

Rotavirus tarttuu herkästi kosketuksen tai suun kautta. Markku Broas muistuttaakin käsihygienian tärkeydestä.

- Hyvä käsihygienia katkaisee aina tartuntareittejä. Jos jossakin on ripulia, kannattaa välttää käymistä näissä paikoissa sillä hetkellä.

Pneumokokkirokote vapaaehtoinen

Infektioita aiheuttavaa pneumokokkibakteeria vastaan voi myös saada rokotteen. Rokotetta voi kysyä lääkäriltä ja sen hinta on apteekissa noin 30 euroa.

- Pneumokokkirokotteesta hyötyvät erityisesti pienet lapset ja yli 65-vuotiaat.

Infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan rokotteen saamisesta kansalliseen rokotusohjelmaan neuvotellaan parhaillaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotetyöryhmässä.